17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialIn umbra crizei caricaturilor

In umbra crizei caricaturilor

Situatia prezenta aminteste deprimant de criza inceputului de an si de escaladarea intregului scandal al caricaturilor infatisandu-l pe profetul Mahomed.
Cu ocazia vizitei pastorale efectuate de Papa Benedict al XVI-lea in Bavaria natala, Suveranul Pontif citase dintr-o polemica purtata, in Evul Mediu, de imparatul crestin Emanuel al II-lea Paleologul si un teolog persan: „Arata-mi ce a adus nou Mahomed si vei gasi (lucruri) rele si inumane, pentru ca ceea ce a cerut, credinta pe care a predicat-o era propovaduita prin sabie”.
Ieri, oprobriul lumii musulmane fata de aceasta referire a Suveranului Pontif a atins un prim apogeu – Organizatia Tarilor Islamice, lideri religiosi si politici din Pakistan, India, Turcia, Egipt au solicitat scuze papale, amenintand ca altfel se va lua in considerare intreruperea relatiilor cu Vaticanul. „Treziti-va, musulmani! Papa aduce jigniri Profetului, desemnandu-l, in ignoranta sa, drept potential inamic”, se spune in protestul parlamentarilor egipteni, pe cand in Turcia multe voci cer anularea vizitei papale, stabilita pentru sfarsitul lui noiembrie. Presedintele autoritatii religioase supreme a Turciei, Ali Bardakoglu, a declarat ca Suveranul Pontif trebuie sa retracteze cele spuse, altfel nu vede „nici un folos” de pe urma vizitei unui Papa „care gandeste intr-un asemenea mod despre Profet si islam”. Inca din secolul al IV-lea, teologii crestini au impartit lumea intr-una „crestina” si alta „a diavolului”, a spus Bardakoglu.
In Germania, presedintele Consiliului Islamului, Ali Kizilkaya, a facut apel pentru aprofundarea dialogului culturilor si al religiilor, considerand ca alegerea citatului s-a dovedit „iritanta si nefericita, pentru ca, daca am recurge cu totii la exemple provenite din butaforia istoriei, dialogul s-ar dovedi in cele din urma de-a dreptul imposibil”.
Intre timp, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a subliniat ca Papa respecta islamul si incurajeaza adancirea dialogului si a intelegerii fata de alte religii si culturi.
In cadrul intregii dispute, cei mai multi critici, atat musulmani, cat si crestini, au uitat, majoritar, de un singur aspect: ca si predecesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea este hotarat a persista in refuzul oricarei justificari a violentei, fie ea invocata in scopuri politice, fie in cadrul „ciocnirii civilizatiilor”. Cardinalul Ratzinger si Papa Ioan Paul al II-lea s-au pronuntat continuu impotriva primatului maniheist al politicii (de lupta impotriva terorismului). In acest context general trebuie plasat si controversatul citat din Emanuel al II-lea Paleologul. Iar in aceste conditii, posibilul aspect ce ar merita mai curand analizat ar fi cel al oportunitatii momentului ales.

Cele mai citite

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...

Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă din România

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 septembrie, conform anunțului făcut de reprezentanții Observatorului...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...
Ultima oră
Pe aceeași temă