11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialÎn timp ce dvs. citiţi acest articol, PSD mai face un pas...

În timp ce dvs. citiţi acest articol, PSD mai face un pas pentru subordonarea Justiției | OPINIE

Oficial, guvernul Grindeanu a abrogat OG 13 prin OG 14. Am sărbătorit victoria și ne-am întors la casele noastre, liniștiți.

Au minţit, pentru că asta fac hoții. Pas cu pas, din februarie până azi, au îndeplinit o mare parte din obiectivele pe care s-au prefăcut că le abandonează. Ba chiar mai mult: Liviu Dragnea este pe cale să preia controlul Justiției și să și-o subordoneze.

Ce scopuri au avut OG 13 și proiectul de lege privind grațierea, aprobate de guvernul PSD la 31 ianuarie, ora 21.30: să îi scoată din pușcărie pe marii corupți care au fost deja condamnați și să-i scape, pe orice căi, pe cei care ar urma să ajungă acolo. Este ușor de constatat ce au reușit și ce urmează să fie îndeplinit:

Președintele Iohannis a semnat, fără obiecții, legea prin care a fost dezincriminat conflictul de interese, deși procurorul general a avertizat asupra consecințelor grave. Augustin Lazăr a arătat că alte țări europene sancționează infracțiunea conflictului de interese atât cu ani de închisoare, cât și cu amenzi penale de până la 200.000 de euro. Din 594 de dosare aflate în lucru la parchet, 128 urmau să fie clasate după intrarea în vigoare a dezincriminării conflictului de interese.

Președintele Iohannis a promulgat, tot fără să uzeze de dreptul său de a o retrimite la Parlament sau să o atace la CCR, o lege prin care se relaxează condițiile liberării condiționate.

Urmare a relaxării condiţiilor liberării condiţionate, marii corupți au început să iasă, unul câte unul, din pușcării, fără să își plătească prejudiciile, fără să regrete și hotărâți să recidiveze: Dan Voiculescu, Relu Fenechiu sau Nicolae Popa, co-autor la schema piramidală FNI. În paralel, ministrul Justiției face presiuni pentru ca tot mai multe cereri de liberare condiționată să fie acceptate. Practic, ceea ce urmărea PSD prin legea grațierii se obține pe această cale.

Inspecția Judiciară a devenit bâta prin care PSD intimidează judecătorii curajoși și încearcă să compromită DNA-ul. Această instituție a scos-o din magistratură pe Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la pedeapsa maximă.

Unii judecători au trecut de partea PSD. Decizia de reluare de la zero a proceselor lui Dragnea și Tăriceanu, sub pretextul că unul din magistrații completului de trei judecători s-a pensionat, este scandaloasă. Există o hotărâre a CEDO care arată că, în astfel de situații, procesul continuă.

Despre ANI am mai scris că nu mai face nimic. În schimb, Curtea Constituțională, condusă de doi pesediști școliți de Adrian Năstase – Valer Dorneanu și Maya Teodoriu (creierul care coordonează întreaga acțiune a PSD împotriva Justiției) – acționează agresiv împotriva DNA și a legislației anticorupție.

În absența unei presiuni publice, ANAF a abandonat eforturile de recuperare a prejudiciilor din dosarele de corupție. Știm, din declarațiile de acum câțiva ani, că este vorba de sume uriașe, de sute de milioane de euro. În primul trimestru, ANAF a recuperat patru milioane de euro. Nimeni nu s-a scandalizat.

Ce nu a reușit, încă, PSD? Să își salveze șeful, pe Liviu Dragnea, de amenințarea pușcăriei. Dar acesta a obținut, mulțumită judecătorilor de la ICCJ, un respiro de câteva luni, pe care știm deja cum îl va folosi…

Cine continuă să reziste? DNA-ul și conducerea Parchetului General. Doamna Kovesi, aflată sub un permanent asalt mediatic, a făcut un pas în spate, iar noua imagine a taberei anti-corupție este procurorul general Augustin Lazăr.

Ce putem face?

Acum era momentul în care aveam nevoie de o opoziție parlamentară activă și creativă, precum și de un președinte dinamic, care să coopereze cu strada. Strategia PSD a fost să dezamorseze presiunea străzii, de care se teme mai rău decât orice. Opoziția parlamentară trebuia să îl bombardeze pe ministrul Justiției cu interpelări și să îl audieze în plenul Parlamentului, iar șeful statului putea să îl cheme la Cotroceni la fiecare atac împotriva Justiției. Nu au făcut nimic.

Și atunci, din nou, ce putem face? Îmi place istoria și citesc cum, în vremurile vechi, țăranii puneau mâna pe furci și topoare atunci când bandele de tătari sau vătafii fanarioților veneau să le ia ultima câblă de grâu.

Citiţi ce s-a întâmplat la Preluca Tătarilor, în Maramureş, pe la 1700. În anul de grație 2017, noi am învățat să protestăm civilizat, cu aprobare de la primărie. Nu dăm cu pumnul, așa cum fac pesediștii când au rămas fără argumente.

Eu sper să nu ne întoarcem la vremuri pe care le credeam apuse, dar i-aş spune domnului Dragnea să nu încerce prea tare răbdarea românilor.

Sunt ţări în care, pentru a menţine corupţia sub control, la hoţii de peste un milion de euro se aplică pedeapsa capitală. Şi are efect! O pedeapsă de minimum 25 de ani, fără posibilitate de liberare condiţionată, mi se pare un minimum necesar pentru a ţine fenomenul sub control, în cazul faptelor grave şi a celor care recidivează în a jefui statul român. Dacă nu oprim corupţia prin metode dure, România nu-şi va regăsi respectul în lumea civilizată şi, în loc de reforme economice, se vor face legi pentru hoţi. 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă