22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialÎn Suceava, oficial, 2.465 de persoane deţin 4.019 arme

În Suceava, oficial, 2.465 de persoane deţin 4.019 arme

De la începutul anului 2011 şi până în prezent, IPJ Suceava a eliberat 163 permise de armă, dintre care cele mai multe pentru arme de vânătoare dacă la nivel naţional permisele de armă se eliberează cu nemiluita, la nivel judeţean se înregistrează o stagnare a permiselor eliberate pentru armele neletale de autoapărare şi cu aer comprimat N în total sunt 2.465 de suceveni titulari de permise de armă care deţin un total de 4.019 arme

Tot mai des disputele iscate de scandalagii suceveni, fie ceva mai impulsivi, fie prinşi sub aburii lui Bachus sunt “rezolvate” cu câteva împuşcături, nu puţine fiind cazurile în care cei implicaţi sunt serios răniţi.

Deseori protagonişti ale unor astfel de scene, demne de filmele de acţiune, unii suceveni preferă să-şi ia măsuri suplimentare de protecţie, solicitând IPJ-ului Suceava, eliberarea unui permis de port armă.

Cele mai recente datele ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava demonstrează că sucevenii sunt încă atraşi de armele de foc, indiferent că este vorba despre arme de vânătoare, pistoale cu gaz sau arme de tir, tot acest arsenal aflându-se în mâinile unor suceveni.
De la începutul anului 2011 şi până în prezent, IPJ Suceava a eliberat 163 permise de armă, din care 69 pentru arme de vânătoare, 60 pentru pistoale de autoapărare cu bile de cauciuc şi 34  de permise pentru puşti sau pistoale cu aer comprimat. Spre deosebire de pistoalele cu glonţ, armele pentru autoapărare sunt disponibile tuturor, dar cu anumite condiţii.
O categorie de arme tot mai des solicitată de suceveni o constituie armele de vânătoare, aceasta fiind şi categoria de arme cea mai solicitată pe parcursul anului 2011.  ~n prezent 1.821 de arme de acest gen se află în mâinile sucevenilor, armele de vânătoare fiind, de regulă, solicitate de către persoanele din zonele montane. Pe lângă o serie de documente în vederea autorizării, cei care doresc o astfel de armă trebuie să ataşeze la dosar şi un carnet de membru vânător, vizat pe anul în curs, eliberat de o organizaţie vânătorească legal constituită, afiliată la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România.

Deşi incidentele în care sunt implicate focurile armate sunt tot mai numeroase, statistic, la nivel judeţean, se observă o scădere a pemiselor eliberate pentru armele de vânătoare şi o stagnare la cele neletale de autoapărare şi cu aer comprimat, comparativ cu anii 2009 şi 2010.
„În acest moment sunt 2.465 de suceveni titulari de permise de armă care deţin un total de 4.019 arme dintre care 799 de pistoale cu gaze, 1.821 arme de vânătoare, 434 de pistoale cu bile de cauciuc, 491 arme cu aer comprimat, restul armelor fiind arme de tir cu glonţ, arme de panoplie, arme de pază şi de apărare cu glonţ”, a declarat Gabriel Panţîru, responsabil Legea 544.
112 persoane juridice sucevene (ocoale silvice, firme de pază, bănci etc) deţin 2539 arme letale şi neletale.
La nivel naţional, statisticile relevă că de la an la an creşte numărul celor care solicită un permis de port-armă, numărul românilor care au o armă de vânătoare sau un pistol cu bile pentru auto-apărare ajungând la 200.000.
Aproape jumătate dintre acestea sunt letale, majoritatea arme de vânătoare, restul fiind arme pentru auto-apărare, în special cu bile de cauciuc. ~n fiecare an  sunt emise peste 10.000 de permise de port-armă noi.

35 de arme confiscate de la începutul anului de poliţiştii suceveni

Deşi, pentru anul 2011, numărul de permise de port armă fie au stagnat fie au scăzut, judeţul Suceava se situează în primele zece judeţe din ţară privind numărul de titulari de permise de armă.
Având în vedere constatările efectuate de poliţiştii suceveni, la nivelul judeţului nostru nu se poate vorbi despre o piaţă neagră a armelor letale sau neletale. Mulţi dintre deţinătorii de arme neletale nu cunosc noile prevederi legale privind obligativitatea înregistrării acestora, iar marea majoritate a armelor letale depistate de poliţişti sunt din perioada celui de-al doilea război mondial pe care deţinătorii nu le-au predat autorităţilor după ce le-au descoperit prin gospodării. Conform inspectorului principal de poliţie Gabriel Panţîru, „permisele de port armă sunt retrase titularilor în situaţia în care au comis infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, au fost condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă, nu mai îndeplinesc condiţiile care au stat la baza autorizării sau au pierdut sau i s-au sustras armele din motive imputabile titularului.
În anul 2011 au fost confiscate 35 de arme, din care 19 neletale şi 16 letale (2 artizanale şi 14 originale).

24 de ‚pistolari’ suceveni deţin pistoale cu glonţ

Condiţiile de obţinere a unui permis de armă cu glonţ sunt mult mai severe, armele letale de aparare şi pază putând fi procurate numai de către anumite categorii de persoane- demnitari, magistraţi, diplomaţii, militarii şi politiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz. ~şi mai pot procura o astfel de armă persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază. În acest moment în judeţul Suceava sunt 24 de titulari de pistoale cu glonţ.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă