15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCentura feroviară a Capitalei, aproape finalizată de trei ani

Centura feroviară a Capitalei, aproape finalizată de trei ani

Proiectul de reabilitare a centurii feroviare a Capitalei, precum și implementarea unui tren urban se află tot în stadiul de proiect chiar dacă, în anul 2012, autoritățile de la Transporturi anunțau că acest proiect este aproape finalizat, informează Hotnews.

În anul 2011, autoritățile de la Transporturi reactivau unul din proiectele mai vechi de reabilitare a centurii feroviare a Capitalei. Proiectul, ce urma să fie implementat de către Ministerul Transporturilor, împreună cu CFR, Metrorex, dar și RATB, presupunea reabilitarea actualei centuri feroviare a Capitalei, introducerea de trenuri de călători pe această rută, reabilitarea gărilor de pe traseu și realizarea unor puncte intermodale pentru transferul călătorilor între trenuri, metrouri și autobuze.  

Cu toate astea, de pe la finalul lui 2012 și până în prezent aproape mai nimic nu s-a mai auzit de reabilitarea centurii feroviare a Capitalei. 
 
Cu privire la stadiul actual, Ministerul Transporturilor susține că o parte a fost inclusă în reabilitarea liniei București – Giurgiu, iar în ceea ce urmează va fi nevoie de un studiu de fezabilitate și, poate, de implicarea financiară a autorităților din Ilfov.

“Prima parte a acestui proiect, și anume segmentul de sud-vest al centurii feroviare, a fost inclus în programul de modernizare a liniei CF Giurgiu – București. Următoarea etapă care trebuie demarată este procedura de contractare a serviciului de elaborare a studiului de fezabilitate aferent acestui obiectiv de investiții”, a precizat Ministerul Transporturilor pentru HotNews.ro. 

Autoritățile de la Ministerul Transporturilor susțin că este “importantă cooptarea autorităților județului Ilfov pentru o eventuală contribuție financiară, planificarea unui studiu în colaborare cu autoritățile locale fiind reiterata atât în cadrul comisiei care a circulat cu trenul de probă, acțiune desfășurată în data de 31 august 2012, cât și în cadrul întâlnirilor ulterioare”. 
  
În ceea ce privește lucrările ce s-au făcut până acum, ele au fost punctuale, pentru a remedia deficiențele majore de pe traseul centurii feroviare. În prezent, pe centură feroviara a Capitalei circulă doar trenuri de marfă.  

Trenurile urbane și periurbane reprezintă o soluție pentru transportul călătorilor aplicată cu succes în multe capitale europene sau metropole internaționale. O astfel de infrastructura asigură conexiunile orașului propriu-zis cu localitățile din zonă metropolitană și se interconectează cu infrastructura de transport în comun (metrou, autobuz, tramvai) deja existentă.  

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă