18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialIn asteptarea zgarie-norilor din Cismigiu

In asteptarea zgarie-norilor din Cismigiu

Despre spolierea Agronomiei de un teren acordat acestei institutii de invatamant superior de catre Casa Regala a Romaniei, inca in anii ’20 ai secolului trecut, s-a scris inainte de inceperea lucrarilor de distrugere a livezilor si viilor de langa Aeroportul Baneasa. Presa a scris, presa a citit. Obsesia oricarui magnat e aceea de a scoate bani si din piatra seaca, dar si din terenuri, eventual arabile, insa nu arandu-le, ci punand sa se sape fundatii pentru zgarie-nori sau cartiere rezidentiale. Daca la New York ar ajunge primari si arhitecti-sefi cei de la Bucuresti, zilele Parcului Central ar fi numarate. si ce mai cartiere rezidentiale s-ar putea construi acolo, si ce profituri strasnice ar iesi! Or, dl Popoviciu, desi ginerele unui fost sinistru demnitar comunist, e totusi cetatean american, asa ca visul sau tocmai asta poate ca si e: sa ajunga administratia bucuresteana la N.Y.

 

Sigur, ca toate visele, e greu de imaginat ca s-ar putea implini, desi, dupa afacerea Madoff, care e un fel de Caritas, bineinteles, cu alta anvergura si alt lustru, te poti astepta la orice. Pana sa puna mana pe Central Park din New York, discretul afacerist s-a multumit si cu tereneurile Agronomiei. Dragostea de agronomie a rectorului Agronomiei fiind mare, dl Alecu nu s-a incurcat si a lichidat peste 220 de hectare de teren cu livezi de piersici, meri, caisi, cu vii pe rod si altele asemenea, donate cu clauza pentru dezvoltarea agriculturii in Romania. Ca gestul dlui rector (ca era, atunci, asa ceva) e unul criminal o putem spune fara sa clipim si fara sa ne ambalam. E o crima comisa cu sange rece, care nu si-a gasit Truman Capote-le ei sa o descrie. Lasa ca nu s-au gasit inca nici judecatorii care sa o judece, caci dna Costiniu, grijulie contra procurorului Tulus, a avut grija sa nu prelungeasca mandatul de arestare a personajelor respective, ca acestea sa-si poata pregati aparari temeinice pentru a scapa basma curata.

 

De fapt, exista si o alta justificare nemarturisita: pai, daca ar fi arestati toti suspectii din Romania, tara asta ar ramane fara institutii ale statului si, mai ales, fara cele menite sa apere legalitatea. Caci, spre deosebire de anii 2002 sau 2003, cand s-a semnalat prima data afacerea criminala, acum mai avem, alaturi de dnii Alecu si Popoviciu, si doi politisti cu functii, care ar fi incercat sa forteze inchiderea dosarului. Dnii serban si Pitcovici sunt sefi, primul al DGIPI, al doilea in, culmea, Departamentul sau Directia Anticoruptie, ambele ale MAI. Aceste doua persoane erau puse acolo pentru a veghea la legalitate si a-i semnala pe marii corupti din cadrul politiei si, in general, al Internelor. Or, ei ce faceau? Sau, ma rog, sunt suspectati ca ar fi facut? Tocmai ceea ce trebuiau sa impiedice sa aiba loc.

Desigur, toata lumea stie povestea asta, care e una dintre cele mai urate ale anilor din urma. Dar nu stiu daca toata lumea observa ca, de fapt, nu ar trebui desfiintat DGIPI, asa cum vrea dl ministru Nica, ci tot MAI, caci cine mai poate sa aiba incredere in el, cand chiar despre ministru se spune ca are o vila pe malul Dunarii, cadou pentru un banuit trafic de influenta?
Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara era o institutie de invatamant. MAI este, sau pretinde ca este, o institutie importanta a statului. Afaceristul imbogatit prin afaceri cu statul, deci evident favorizat de inalti demnitari din toate guvernele, e in legatura cu foarte multa lume, din cea poreclita "buna", numai pentru ca e pe la varful ierarhiei de stat, al institutiilor. Dar ce mai inseamna azi ierarhia de stat in Romania, ce inseamna institutiile, cand mai toti cei care le conduc nu au alti prieteni decat indivizi interlopi sau cavaleri de industrie, care jefuiesc cu acte, profitand de coruptibilitatea mai tuturor in tara asta!

 

Pe la toate sindrofiile de prost-gust ale interlopilor recunoscuti sau ale celor tinuti in stima poti vedea cohorte de ministri, deputati, senatori, fruntasi politici romani, incat ai putea sa-i maturi pe toti, cu institutiile pe care le reprezinta cu tot, si n-ar fi nici o pierdere pentru tara. Dar cine sa-i mature, ca nu mai bate vantul din decembrie 1989?
Pe cand un cartier de vile misto sau zgarie-nori pe Bulevardul Elisabeta, vizavi de primarie, stiti, acolo unde e de catva timp – temporar, desigur – Gradina Cismigiu?

Cele mai citite

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă