17.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialÎn Afganistan, românii fac o treabă grea, dar vitală

În Afganistan, românii fac o treabă grea, dar vitală

De zece ani, militarii ro­mâni participă, ală­turi de aliaţii NATO, la combaterea terorismului global într-unul din cele mai periculoase state din lume: Afganistan. Ambasadorul Statelor Unite la Kabul, Ryan Crocker, a ţinut să îşi exprime „imensul respect” faţă de rolul jucat de cei peste 1.900 de soldaţi români în acest conflict.

 

România liberă: Excelenţă, de ce părăsim Afganistanul acum, după 10 ani? Mişcarea talibană este mai puternică, Al-Qaeda a fost lovită dar nu eliminată, iar Pakistanul e la un pas de haos.

Ryan Crocker: Nu abandonăm Afganistanul în 2014. Avem o istorie în această regiune, iar această regiune are propria variantă asupra respectivei istorii. Ideea centrală este aceea că poporul afgan consideră că l-am abandonat în 1990, după înfrângerea sovieticilor. Am plătit preţul şi am învăţat din acea greşeală, pentru că acea situaţie a permis avântul mişcării talibane, ceea ce a făcut posibile evenimentele de la 11 septembrie. Am lăsat Pakistanului o situaţie în dezordine la graniţă, pentru că am plecat şi în plus i‑am impus sancţiuni.

Aşadar, încercarea de a compensa posibilele pierderi se datorează lipsei totale de încredere că angajamentul nostru este unul pe termen lung. Este un război lung, noi trebuie să ne luăm un angajament pe termen lung şi facem exact acest lucru. Negociem un parteneriat strategic cu poporul afgan. Acesta este un semnal pentru Afganistan şi pentru Pakistan că în 2014 nu vom pleca, lăsând totul în urmă, ci vom păstra o relaţie nu doar cu Afganistanul, ci cu întreaga regiune. Acest lucru este important. Este necesar să-i asigurăm pe prietenii noştri că îi vom susţine. Trebuie să le demonstrăm clar adversarilor noştri că nu lăsăm totul în urmă şi plecăm.

RL: Ce reuşite s-au înregistrat în stabilizarea situaţiei din Af­ga­nistan, care să dea admi­nistraţiei Obama motive să înceapă retragerea trupelor la sfârşitul anului 2012? Când se poate spune că misiunea a fost îndeplinită?

R.C.: Vorbim despre eforturi pe termen lung atât din partea civililor, cât şi a forţelor militare. Nu ne gândim la o dată fixă pentru a spune „misiune îndeplinită”. Ne aflăm aici pe termen lung, pentru a lucra împreună cu guvernul afgan. S-au înregistrat mari progrese pe teren, iar acestea vor continua. Dacă vă gândiţi la securitate, vara trecută s-a efectuat transferul de securitate a şapte zone către forţele afgane. Zonele pentru care transferul se va realiza în a doua serie, şi în care locuieşte mai mult de jumătate din populaţia ţării, au fost anunţate pe 27 noiembrie. Afganii preiau controlul.

Daţi-mi voie să menţionez şi domeniile educaţiei şi sănătăţii, în care s-au înregistrat rezultate extraordinare. La începutul anului 2002, când am ajuns eu în Afganistan, în jur de 900.000 de copii mergeau la şcoală, iar printre aceştia nu se număra nici măcar o fată. Astăzi, circa opt milioane de copii merg la şcoală, iar 37% dintre ei sunt fete. În ceea ce priveşte serviciile de sănătate, în cei zece ani, rata mortalităţii infantile a scăzut cu 22%, iar speranţa de viaţă a crescut cu 15 ani. Deci, aşa cum am menţionat, se înregistrează progrese, dar vorbim despre eforturi pe termen lung, făcute împreună cu partenerii noştri, cetăţenii afgani. 

RL: S-a spus de nenumărate ori că războiul din Afganistan a testat solidaritatea NATO până la dezintegrare. Credeţi că NATO iese slăbită din acest conflict?

R.C.: Nu. Cred că NATO a dat dovadă de o puternică solidaritate în acest conflict. NATO este o organizaţie unică, ce îndeplineşte un rol pe care nici o altă organizaţie nu îl poate îndeplini în acest moment. Forţa NATO se datorează în parte diversităţii membrilor săi. Fiecare stat membru are puncte forte şi capacităţi specifice pe care le aduce organizaţiei. Se poate observa acest lucru în practică aici, în Afganistan, şi cred că valoarea sa ca organizaţie nu a fost niciodată mai evidentă decât acum.

RL: În timp ce unele ţări au refuzat să participe la luptele propriu-zise, altele au fost nevoite să îşi asume costurile mai mari ale războiului. De ce să participe o ţară mai mică şi nu foarte puternică, precum România , cu un număr de soldaţi mai mare decât o ţară precum Germania?

R.C.: Vreau să profit de ocazie pentru a-mi exprima imensul respect pentru eforturile depuse de soldaţii români în Afganistan. Peste 1.900 de soldaţi desfăşoară activităţi în Afganistan, cei mai mulţi dintre ei în provincia sudică Zabul. Rea­lizează activităţi extrem de importante de pregătire şi men­torat cu forţele de securitate afgane, o sarcină dificilă, dar vitală. Apreciem sincer sacrificiile făcute de soldaţii români şi activitatea lor în Afganistan.  Text Box:

Cele mai citite

Au început amenajările la West Side Flower Fest! În topul atracțiilor: 21 de grădini tematice și decoruri supradimensionate din 12.000 de ghivece de flori

O săptămână ne mai desparte de West Side Flower Fest, cel mai mare festival al florilor din România. Parcul Drumul Taberei se va transforma...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

Poeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024

Poeta Ana Blandiana a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE, potrivit agerpres.ro. Juriul subliniază că, "prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă