18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialÎmprumutul acordat de UE şi FMI Greciei, "un cadou nerambursabil"

Împrumutul acordat de UE şi FMI Greciei, “un cadou nerambursabil”

Împrumutul acordat de Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) Greciei puternic îndatorate reprezintă un ”cadou nerambursabil”, a afirmat marţi preşedintele ceh, Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul său şi opoziţia faţă de moneda europeană, notează AFP, potrivit Agerpres.

 

”Aşa-zisul împrumut acordat Greciei nu reprezintă un ajutor de care să aibă nevoie această ţară. Nu este rambursabil”, a afirmat Klaus  la finalul unei reuniuni cu ambasadorii cehi, desfăşurată la Praga.

”(Acest împrumut) reprezintă un cadou ce nu este în măsură să ajute Grecia, dar care în schimb va duce la îndepărtarea de soluţia reală, atât de necesară”, a insistat el.

Atena a primit cinci tranşe, în valoare de 65 de miliarde euro, din ajutorul de 110 miliarde euro pe trei ani pe care Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional s-au angajat să i-l ofere în mai 2010. În faţa dificultăţilor cu care se confruntă Grecia, UE şi FMI au decis la 21 iulie să acorde Atenei alte 109 miliarde dolari, până în 2014, dar a căror modalitate de plată nu a fost pusă la punct.

În opinia lui Vaclav Klaus, o reducere a numărului ţărilor membre ale zonei euro (17, în prezent) ‘nu ar fi o catastrofă’. ‘Afirmaţiile că o asemenea reducere ar crea panică sunt false. În schimb, Uniunea Europeană ar da astfel dovadă că este hotărâtă să acţioneze’, a subliniat preşedintele ceh. ‘Dacă ar trebui să spun ceva nou în privinţa euro, m-aş referi la o clauză de exceptare  de la obligaţia de a introduce euro (în Republica Cehă). Dar guvernului nostru îi este frică’, a mai afirmat el.

Cele mai citite

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă