12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialImporturile depăşesc exporturile, fiindcă nu mai există „Made in Romania“

Importurile depăşesc exporturile, fiindcă nu mai există „Made in Romania“

Consumăm mai mult decât producem, la sfârşitul anului importurile depăşind exporturile cu 8,36  miliarde euro. România exportă cereale şi importă produse prelucrate, cu valoare adăugată.

Deficitul balanței comerciale a crescut cu 38% anul trecut faţă de 2014. Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că acest dezechilibru a apărut fiindcă oferta internă nu poate acoperi cererea în creştere. „Noi ne aşteptăm să se deterioreze balanţa comercială într-un context în care consumul  creşte foarte repede. Ultimele cifre din trimestrul III indică o creştere a consumului 6,6% faţă de perioada similară a anului anterior. Acest lucru pune presiune pe balanţa comercială. Există un exces de cerere care nu poate fi acoperit din oferta internă”, a precizat, pentru „România liberă“, Ionuţ Dumitru. Acesta arată că este important ca cererea să fie acoperită în mare parte din oferta internă, însă evident sunt lucruri care le producem în România, în principal tehnologie. Însă, în ceea ce priveşte bunurile de consum am putea acoperi din oferta internă, care trebuie dezvoltată.

„Suntem a patra sau a cincea ţară cu potenţial agricol din Europa şi, dacă am avea randamentele din UE la cereale, am putea hrăni 70-80 de milioane de locuitori, dar nu reuşim să ne hrănim nici măcar pe noi. Deşi în agricultură s-au făcut progrese, continuăm să exportăm grâu şi porumb şi să importăm produse agricole cu valoare adăugată. În ultimii ani am fost net exportatori de materii prime agricole şi net importatori de produse prelucrate. Este o realitate cruntă, care trebuie corectată”, susţine preşedintele Consiliului Fiscal.

Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) este de părere că exportul s-a diminuat foarte mult fiindcă mai avem foarte puţine produse fabricate în România. „Dacă nu mai producem aproape nimic, este de aşteptat ca importurile să crească. Acest lucru a fost stimulat de creşterea consumului bazată pe reducerea TVA şi majorarea salariilor”, ne-a spus reprezentantul AOAR. Pârvan susţine că dezechilibrarea balanţei comeciale este legată de preţurile de transfer, adică importăm scump şi exportăm ieftin. „De exemplu, în cazul unui automobil Dacia importăm componente la preţuri mai mari decât ar trebui şi exportăm Dacia cu un profit de 1,5%”, susţine secretarul general al AOAR.

Deficitul balanţei comerciale s-a adâncit anul trecut cu 38%, la 8,36 miliarde euro, după ce exporturile s-au situat la 54,59 miliarde euro, iar importurile au ajuns la 62,96 miliarde euro, potrivit datelor Institutului ­Naţional de Statistică (INS). În decembrie, exporturile au fost de 3,94 miliarde euro, iar importurile s-au plasat la circa 5,12 miliarde euro, astfel că a rezultat un deficit de 1,17 miliarde euro. Faţă de noiembrie, exporturile din decembrie au scăzut cu 17%, iar importurile s-au redus cu 7,5%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri s-a situat anul trecut la 40,24 miliarde euro la expedieri şi la 48,58 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,7% din total exporturi şi 77,2% din total importuri. Schimburile extracomunitare de bunuri au totalizat 14,35 miliarde euro la exporturi şi 14,38 miliarde euro la importuri, cu o pondere de 26,3% din exporturi şi de 22,8% din importuri. În structura exporturilor şi importurilor au avut ponderi importante anul trecut maşinile şi echipamentele de transport (44,5% la export şi 37,3% la import) şi alte produse manufacturate (32,8% la export şi 31% la import).     

Cele mai citite

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă