9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialImamul musulman din Dublin avertizează asupra unui atac terorist în Irlanda

Imamul musulman din Dublin avertizează asupra unui atac terorist în Irlanda

Imamul din Dublin a avertizat că un atac terorist este posibil în Irlanda și mai spune că propagarea urii este permisă în unele comunități musulmane irlandeze.

Shaykh Dr. Umar Al-Qadri, de la Centrul Islamic din Blanchardstown, West Dublin, spune că a avertizat ani întregi că nu se face nimic pentru a preveni radicalizarea tinerilor musulmani din Irlanda.

În interviul acordat publicației Herald, acesta spune că nu l-a întâlnit niciodată pe Rachid Redoune, unul din teroriștii din Londra care s-a căsătorit și a locuit până anul trecut în zona  Rathmines, la sud de Dublin.

Cu toate acestea, imamul a declarat că fața celui de-al doilea atacator identificat de autoritățile britanice – Khuram Shazad Butt – i s-a părut "familiară" și poate chiar a fost în Dublin. "Este un lucru pe care l-am spus mereu în ultimii ani, iar acum este confirmat. Am avertizat public că există în Dublin persoane care sunt extremiste cărora le sunt oferite un refugiu sigur de anumiți lideri musulmani", a declarat acesta.

"Prin refugiu sigur, vreau să spun că nu sunt căutați, nu sunt identificați, nu sunt excluși, nu sunt excomunicați din comunitate", a mai adăugat acesta cu referire la relațiile dintre comunitățile musulmane și autoritățile irlandeze.

Recrudescența urii

Imamul  Al-Qadri face referire la o anumită pagină de pe Facebook, despre care spune că  incită la ură. "Este o pagină foarte, foarte rea [n.red. – pag. de Facebook], care promovează ura, aceasta nu are nimic de-a face cu islamul, promovează o perversiune a islamului, promovează opinii distorsionate".

El a mai spus că nu a auzit niciodată de teroristul Redouane de la Londra.

"Numele lui nu nu-mi spune nimic, dar am văzut imaginea tipului de origine pakistaneză, acea față fiind atât de familiară încât l-am văzut cu siguranță undeva la Dublin. Da, cred că cel cu barbă lungă a fost în Dublin", a spus el.

Întrebat unde l-ar fi văzut, el a răspuns: "Nu știu, cred că aș fi putut să-l  văd oriunde, dar sigur este o față pe care am mai văzut-o înainte".

Întrebat dacă s-ar putea întâmpla un atac terorist în Irlanda, imamul Umar Al-Qadri a răspuns: "Cred că acești extremiști trăiesc în Irlanda. Acesta este un refugiu sigur pentru ei, deci ar fi foarte stupid ca ei să facă ceva aici pentru că ar ridica alerta. Dar cred că, în momentul de față, există atât de multă ură încât aș putea spune că este posibil un act terorist și mă rog la Dumnezeu să interzică să se întâmple asta. Aceasta este cea mai mare preocupare a mea, acum".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă