26.9 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialIliescu spalat, Voinea vinovat

Iliescu spalat, Voinea vinovat

Daca ar fi existat mediatizarea de astazi care se face oricarui eveniment rutier, la dosarul mineriadei 13-15 iunie s-ar fi aflat probe mai multe. In lipsa acestora, procurorului Dan Voinea i-a fost mai greu. Cu toate acestea, a descoperit ca autorii crimelor din 13 iunie 1990 sunt militari si politisti (doi si-un sfert), nu minerii. Este deranjant pentru multi ca a dovedit ca reprezentanti ai mai multor ministere au lucrat concertat la represiune? Este un dosar incomod pentru ca, pornindu-se de la victime, s-a ajuns la vinovati. Sa cercetezi mult timp singur peste o mie de cazuri de lipsire de libertate nu-i simplu.

Abia dupa ce s-au incheiat cercetarile s-a trezit si CC sa decida ca un procuror militar nu trebuia sa inceapa urmarirea penala asupra unui civil. Este primul caz cand CC stabileste asa ceva. Multe dosare s-au instrumentat de parchetele militare, cu ofiteri si civili care profitau de banii Armatei. In Codul de procedura penala al Monicai Macovei se stipuleaza ca astfel de dosare se instrumenteaza de cei care le-au inceput. Se putea infirma solutia trimiterii lui Iliescu in judecata fara conferinte de presa.
Saptamana trecuta, Ion Iliescu a fost la o "intalnire" cu un procuror civil. Fostul presedinte zice ca i-a scris un eseu pe 11 pagini despre "evenimente politice" si ne recomanda sa-i citim cartea "Viata politica intre violenta si dialog". Cand esti cercetat de un procuror civil, treci la literatura, prezinti puncte de vedere, nu dai declaratii. Prin avocat, Ion Iliescu stia ca este invinuit. Exista un proces-verbal prin care i s-au adus la cunostinta invinuirile pentru a-si pregati apararea.
Pana in 1998 acest dosar a stat, cum se spune, in "nelucrare". Abia cand l-a preluat Dan Voinea s-a putut vorbi de probe. De ce n-a spus procurorul general ca, dupa revenirea lui Ion Iliescu la conducerea statului, lui Voinea i s-a luat dosarul, iar ancheta a fost intrerupta? Procurorul militar a instrumentat numeroase dosare ale Revolutiei – Cluj, Timisoara, Sibiu, mortii arsi la Crematoriu, mortii de la gradinita de copii a Armatei si multe altele. si acolo au fost civili. Se rejudeca si acestea?

Generalul Dan Voinea a fost singurul care s-a incumetat sa abordeze delicatele subiecte revolutia si mineriadele. A demonstrat, in 14.000 de pagini ale dosarului, ca Ion Iliescu s-a folosit de mineri nu ca de o forta sociala, ci ca de o armata personala. Este prea mult sa anulezi munca unui om din fruntea unui parchet doar pentru un viciu de procedura, atata vreme cat el a demonstrat barbaria de stat. L-a mai pus cineva pe Iliescu sub urmarire?
Magistratului Voinea i se poate intampla orice, chiar sa fie anchetat. Un singur lucru nu mai poate fi escamotat: adevarul continut in dosar. Voinea n-ar putea sa fie suspectat ca a tergiversat dosarele. Din contra, le-a descalcit, le-a dus in faza de judecata. Sunt terminate.
Pentru ceea ce a spus Iliescu in fata minerilor – "Va multumesc pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat la chemarea noastra" – era suficient sa fie condamnat de opinia publica (57 dintre romani il si considera pe Ion Iliescu vinovat pentru aceste evenimente). Dar o incriminare judecatoreasca avea nevoie de mult mai mult, exact ceea ce a facut Voinea: a strans – cu greu – numeroase dovezi despre chemarea "oamenilor de nadejde", dar mai ales despre forma de participatie improprie la infractiunea de omor.

"Am dat foc autobuzelor, conform intelegerii" (Diamandescu catre Chitac). Dosarul raspunde si la intrebarea de ce n-au venit pompierii sa stinga autobuzele in flacari, desi la acea ora nu mai ardea nimic in Bucuresti.
In acest dosar s-au audiat 1054 de parti vatamate. Este nevoie de cel putin o zi pentru fiecare. Excluzand sambetele si duminicile, asta inseamna patru ani. Au mai fost audiati si 3000 de martori, s-au efectuat expertize balistice si chiar expertize contabile. Se pare ca taman acestea din urma au deranjat, pentru ca cineva trebuie sa plateasca pagubele si normal ar fi ca notele de plata sa le achite cei care au chemat minerii. Au fost pontati la munca timp de cinci zile, cat a durat "excursia". Se mai adauga transportul, cazarea plus valoarea distrugerilor savarsite de cei 25.000 de ortaci adusi in Capitala. Suma ar putea sa bata peste 2.000.000.000 de dolari (ati citit bine: doua miliarde).
Justitia e facuta pentru victime. Acestea mai asteapta? N-ai trecut ora pe o hartie, o completezi. Ai scris cu pixul, te duci si bati textul la masina, nu faci conferinte de presa. Asta tine de bucataria dosarului. Nu se dezbate public un act de urmarire penala. Pana sa ajunga la rechizitoriu, o rezolutie de incepere a urmaririi penale poate sa mai sufere modificari. Nu-i batuta in cuie. Acum nu mai poate fi judecat Ion Iliescu, pentru ca n-a fost consemnata ora pe un document?
Dan Voinea a fost executat public. Asta aduce a avertisment public si pentru alti procurori: aveti grija!

Cele mai citite

Școli în renovare, copii în deplasare: început de an școlar în derută totală

Aproape 2.000 de elevi din județul Constanța nu vor ajunge în clasele lor, ci în spații închiriate Este haos în școlile din județul Constanța, atât...

Raed Arafat: Incendiul uriaș de vegetație din Maramureș a fost localizat. Situația este sub control

Aproape 300 de pompieri veniți din 5 județe au intervenit. De asemenea, MApN a trimis două avioane Spartan Șeful DSU a anunțat, într-o intervenție...

Vise de milioane își așteaptă câștigătorul

Cufărul cu 5 milioane de euro așteaptă să fie deschis la Loto 6/49 Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 5,41...
Ultima oră
Pe aceeași temă