24.3 C
București
duminică, 25 septembrie 2022
AcasăSpecialIgor Dodon sfidează Guvernul Republicii Moldova: S-a întâlnit cu Dmitri Rogozin, la...

Igor Dodon sfidează Guvernul Republicii Moldova: S-a întâlnit cu Dmitri Rogozin, la Teheran, deși vicepremierul rus a fost declarat persona non-grata. El acuză autoritățile moldovenești că au o politică agresivă

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a întâlnit, sâmbătă, la Teheran, cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, deși Guvernul de la Chișinău l-a declarat pe oficialul rus persona non grata, scrie Deschide.md.

În opinia liderului moldovean, acțiunile Guvernului din Republica Moldova au ca scop „subminarea eforturilor” privind un dialog între oficialii ruși și cei moldoveni.

„Anunțarea domnului Rogozin, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, arată reticența guvernului Moldovei (a cărei legitimitate este pusă la îndoială majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și a unor parteneri externi) să colaboreze cu Guvernul rus pentru a soluționa problemele critice cu care se confruntă agenții economici din Moldova și cetățenii noștri care se află în Rusia. Aceste acțiuni au ca scop subminarea eforturilor Președinților Republicii Moldova și Rusiei cu privire la revenirea dialogului strategic și parteneriatului între țările noastre. În același timp, remarc faptul că această poziție este categoric inacceptabilă și nu poate fi aprobată de o majoritate covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova. Mai mult de 65% dintre ei consideră Rusia un stat prietenos și așteaptă de la autoritățile din Moldova o cooperare și un parteneriat avantajos și constructiv. În acest sens, am rugat partenerii noștri ruși să se abțină de la sancțiuni care vor afecta și vor lovi interesele cetățenilor obișnuiți și agenților economici. De posibilele sancțiuni comerciale și migraționale vor suferi nu miniștrii și deputații de la guvernare, dar moldovenii obișnuiți care nu poartă nicio vină”, a scris Igor Dodon, pe Facebook. 

 

El a continuat acuzând autoritățile moldovenești că au o politică „agresivă”.

„Realizând politica fără precedent a autorităților moldovenești, agresivă și nicidecum argumentată din punct de vedere a normelor diplomatice, îndemn partenerii noștri ruși să dea dovadă de înțelepciune, să nu cedeze în fața provocărilor evidente a funcționarilor temporari din Moldova și să continue agenda pozitivă care am convenit-o cu președintele rus, Vladimir Putin și am început să o punem în în practică, de la începutul acestui an”, a mai spus Igor Dodon, care a subliniat că „va apăra interesele poporului”.

„Este total inacceptabil să ții ostatic o țară întreagă și să subminezi bazele relațiilor diplomatice interstatale, din cauza intereselor înguste de partid”, a mai scris el.

Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris o scurtă postare, pe Twitter, fără să ofere prea multe detalii. 

 

Igor Dodon efectuează o vizită la Teheran, unde participă la ceremonia de inaugurare a președintelui reales al Iranului, Hassan Rouhani. Șeful Republicii Moldova are programate mai multe întrevederi cu oficiali de rang înalt din diverse state, precum și o întrevedere bilaterală cu omologul său iranian.

Guvernul de la Chișinău a luat miercuri decizia de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului republicii. Motivul pentru această decizie au fost declarațiile cu caracter denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său, lansate de Rogozin în ultimul timp, în special după ce vizita pe care urma să o efectueze la 28 iulie în Republica Moldova a eșuat, au argumentat autoritățile de la Chișinău.

Cele mai citite

Ana Maria Prodan și Laurențiu Reghecampf, ambii cu dosare penale pentru violență: filmul complet!

Bătaia dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf a fost făcută public.  Impresara este acuzată că ea a fost cea care l-a provocat pe antrenor ca...

Lanțurile de cumpărături de lux inclusiv aeroportul Heathrow fac eforturi pentru convingerea miniștrilor să reducă rapid TVA-ul pentru turiști

O coaliție de comercianți, inclusiv  Bicester Village și Aeroportul Heathrow, intenționează să-i convingă pe miniștri să accelereze reducerea TVA-ului pentru turiști la timp pentru...

Noi modificări în energie, cum ar urma să se calculeze facturile

Magazinele au anunțat deja că își vor scurta programul de funcționare ca să facă economie de energie.  Schimbarea ar urma să prevadă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă