14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialIgor Dodon s-a întâlnit cu Donald Tusk la Bruxelles: Am anunțat că...

Igor Dodon s-a întâlnit cu Donald Tusk la Bruxelles: Am anunțat că voi susține anularea Acordului de Asociere cu UE

UPDATE 15.41: Președintele Igor Dodon s-a întâlnit, marți cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. După întrevedere, el a anunțat că Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea fi denunţat, ca urmare a unui eventual referendum sau a alegerilor parlamentare, informează Deschide.md.

„Am avut o întrevedere cu dl Donald Tusk, președintele Consiliului European. Am făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă și nemijlocit relațiile dintre UE și Republica Moldova. Am menționat că, deși prognozele cu privire la dezvoltarea țării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit. Aici mă refer atât la indicatorii macroeconomici, calitatea vieții cetățenilor, indicii de percepție a corupției, dar și la independența instituțiilor și libertatea mass-media”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Dodon a mai spus că nu renunţă la ideea anulării Acordului de Asociere RM-UE. „Am reiterat faptul că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, eu în calitate de președinte voi da curs acestei inițiative. Am atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în această perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întâmplat în acești ani la Chișinău”, a mai menționat șeful statului.

Dodon a criticat și modalitatea de acordare a sprijinului financiar din partea UE. „Pe de altă parte am mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat țării noastre în ultimii 8 ani, dar am exprimat și regretul asupra faptului că această asistență nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusă și în context am propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului. În altă ordine de idei, așa cum am solicitat la Moscova am făcut-o și la Bruxelles – am cerut asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere. Am vorbit despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sunt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rând, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii”, a anunțat el.


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a început, luni, o vizită de trei zile la Bruxelles, unde se va  întâlni cu oficiali ai Uniunii Europene și responsabili din cadrul NATO, potrivit presei de la Chișinău.

Dodon va fi însoțit la Bruxelles de câțiva consilieri și angajați ai administrației prezidențiale, dar și de ministrul-adjunct al afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari, notează Radio Chișinău.

În timpul primei vizite oficiale, la Moscova, după preluarea mandatului prezidențial Moscova, Dodon a afirmat că își dorește să renunțe la Acordul de asociere cu UE și o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Eurasiatică. A anunțat tot atunci că va solicita o întrevedere cu liderii NATO pentru a le cere să recunoască neutralitatea Republicii Moldova.

Conform unei reprezentante a biroului de presă de la Președinția Republicii Moldova, citată de deschide.md, programul delegației prezidențiale nu este încă definitivat, deși Dodon pleacă azi spre capitala Belgiei.

După ce anterior declarase că se pronunță pentru denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, experții susțin că vizita lui Igor Dodon nu va aduce nimic nou în relația Chișinău-Bruxelles, dimpotrivă ar putea duce la o eventuală înrăutățire a situației, informează Agerpres.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă