Spitalul "Sf. Spiridon" Iaşi, singurul din județ care a primit bani pentru intervenţii de reconstrucţie mamară, nu a cumpărat materiale necesare pentru operații nici după trei luni de la alocarea fondurilor, informează Mediafax.
În luna mai, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iași a alocat 145.000 de lei pentru programul de reconstrucții mamare de la Spitalul "Sfântul Spiridon", însă reprezentanții unităţii sanitare spun că deocamdată nu pot achiziționa materialele necesare pentru astfel de intervenţii, întrucât există puţine paciente care solicită acest lucru.
Până în prezent, pe lista de evaluare întocmită de spital pentru astfel de intervenţii s-au înscris zece paciente, iar în condiţiile în care evaluarea acestora nu s-a încheiat nu poate fi demarată licitația de cumpărare a materialelor necesare.
"Există deschisă o listă pentru pacientele interesante, doar cele care au recomandare de la medicul specializat, de la oncolog, și care au trecut anterior și pe la un chirurg plastician pentru un consult care să ofere la rândul său o recomandare. Însă noi nu putem să demarăm procedura de achiziție, fiindcă nu putem cumpăra proteze fără ca pacientele să fie consultate și înregistrate pe listă cu o anumită proteză", a declarat, joi Ioan Bîrliba, managerul Spitalului "Sfântul Spiridon".
În aceste condiţii, la mai mult de trei luni de la primirea fondurilor, spitalul nu a început licitația pentru a cumpăra cele două tipuri de materiale sanitare necesare, respectiv exapandere tisulare și implanturi.
Conform estimărilor spitalului, costul unei intervenţii chirurgicale de reconstrucţie mamară este de 3.150 de lei pentru o pacientă, iar cu fondurile primite de la CJAS Iaşi, într-o lună, se pot face nouă astfel de operaţii.
Pe de altă parte, reprezentanții Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi spun că au realizat cinci intervenții de reconstrucţie mamară din fonduri proprii şi că au o listă de așteptare de 15 paciente, adăugând că, deși și ei au fost incluşi în program de către CNAS, încă nu au primit finanțare în acest sens.
"În prima HG pentru finanțarea programului nu am fost incluși, însă ulterior, în iulie, am fost prinși în program, dar bugetul nu a fost alocat. Am luat legătura cu CJAS, ni s-a spus că banii alocați inițial au fost pentru Clinica de la Spitalul «Sf. Spiridon» și că vom primi și noi finanțarea, dar încă nu am primit nimic", a declarat, joi, Mirela Grosu, manager al IRO.
Ea a precizat că trei dintre cele cinci intervenţii de reconstrucţie mamară au fost făcute cu implant, iar celelalte două cu țesut propriu. Prima operaţie a costat 1.578 de lei și a avut loc în februarie.
Pe lista de așteptare de la Institutul Regional de Oncologie se află 15 paciente care au fost deja evaluate, iar în evidența unităţii medicale sunt 2.144 de femei care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea 170 au suferit operații de masectomie în 2013.
Conducerea Institutului Regional de Oncologie speră ca până la sfârșitul lunii să primească finanțare de la CNAS pentru a putea realiza mai multe astfel de operații.