14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialHunedoara: 14 adolescenţi, internați în spital, din cauza etnobotanicelor

Hunedoara: 14 adolescenţi, internați în spital, din cauza etnobotanicelor

Poliția municipiului Hunedoara a început o anchetă după ce a fost sesizată de conducerea Spitalul “Dr. Alexandru Simionescu” că în ultimele două săptămâni 14 adolescenţi au ajuns la unitatea medicală, o tânără chiar în comă, în urma consumului de etnobotanice, informează Mediafax.

În ultimele două săptămâni, la Unitatea de Primire a Urgențelor, 14 adolescenți au ajuns intoxicați cu etnobotanice, numărul fiind de aproape cinci ori mai mare faţă de întreg anul trecut, a anunţat conducerea Spitalul “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

”Față de anul trecut, când s-au semnalat doar trei cazuri de intoxicaţie cu substanțe etnobotanice în rândul adolescenților din municipiul Hunedoara, în ultimele două săptămâni am adunat 14 cazuri la tineri de 14-16 ani, 11 dintre ei de la un singur liceu. Ne confruntăm cu un fenomen îngrijorător, deoarece sunt substanțe toxice care au potențial letal", a declarat directorul medical al Spitalului “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, medicul Carolina Radu.

Citeşte şi: Ce ascunde falsa problemă creată în jurul orei de religie

Unii dintre adolescenți au ajuns la spital cu stări confuze, grețuri, amețeli, palpitații, însă o adolescentă a fost adusă în comă și a fost internată pentru a fi ținută sub observație, potrivit șefului UPU Hunedoara, medicul Marian Munteanu.

“Unii adolescenți au fost aduși la spital cu simptome simple: cefalee, amețeli, alții în stare confuză. Unii au acuzat chiar fenomene digestive și fenomene cardiace. Un singur copil a fost diagnosticat cu o tahicardie paroxistică supraventriculară care s-a remis sub tratament medicamentos. Dacă nu ajung la timp, acești tineri pot ajunge la insuficiență renală, tulburări de ritm cardiac sau fenomene neurologice majore. Toți copiii ajunși la UPU au recunoscut imediat consumul de etnobotanice, unii dintre ei consumul în faza cronică", a afirmat Munteanu.

Într-o singură zi au ajuns la spital cinci tineri, dintre care trei elevi de clasa a X-a, potrivit medicului. 

Medicii de la Spitalul “Dr. Alexandru Simionescu” au aunțat Poliția și DSP Hunedoara, urmând ca o adresă scrisă să fie trimisă la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Hunedoara.

Citeşte şi: Peste 11 kilograme de droguri, capturate în două săptămâni

Reprezentanții ISJ susțin că până acum nu au fost anunțați oficial că vreun elev din municipiul Hunedoara ar fi ajuns la urgență după ce a consumat etnobotanice.

"Am avut o situație la Colegiul Național de Informatică «Traian Lalescu» din Hunedoara, când trei elevi de clasa a X-a au ieșit din perimetrul școlii în pauza mare, apoi s-au întors și s-au simțit rău. Au fost observați de profesorul care avea curs în sala din apropierea grupului sanitar, care a anunțat conducerea școlii. Reprezentanții unității de învățământ au chemat Ambulanța și pe părinții elevilor. Cei trei au fost transportați la spital, însă până acum nu am primit un diagnostic oficial. Putea fi o toxiinfecție alimentară. Dacă se adeverește că au consumat etobotanice la școală se vor lua măsuri conform regulamentului intern al unității de învățământ și s-ar putea merge până la mutarea la un alt colegiu, ținând cont că sunt în clasa a X-a, iar învățământul în cazul lor este obligatoriu, așa că nu pot fi exmatriculați”, a declarant purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Raluca Manea.

Sesizările medicilor au ajuns la Poliția municipiului Hunedoara și au fost transmise mai departe ofițerilor de la Combaterea Criminalității Organizate.

“Ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara fac cercetări să vadă natura substanței consumate de fiecare tânăr", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, subcomisarul Bogan Nițu.

Cele mai citite

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a secretizat jaful financiar de la CS Dinamo București

Clubul Sportiv Dinamo București a ajuns stat în stat de când este condus de Ionuț Popa, dar și un sac fără fund, unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă