12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialHezbollahul pregăteşte un război cu Israelul

Hezbollahul pregăteşte un război cu Israelul

Hassan Nasrallah, șeful organi­zației, avertiza că vor exista consecinţe dezastruoase dacă Tel-Aviv-ul prevede lansarea unei acțiuni contra mişcării. Făcând aluzie la capacităţile partidului, a menționat uzina chimică din oraşul Haifa ca fiind una dintre ţinte.

La începutul lunii martie, partidul islamist radical condus de Hassan Nasrallah, care luptă alături de forţele pro Bashar al-Assad în Siria, a fost declarat organizaţie teroristă de Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), instanţă de cooperare între monarhiile petroliere – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bahrein, Qatar şi Oman. Acuzaţie emisă câteva zile mai târziu de Liga Arabă, cu excepţia a două din cele 22 de ţări membre, Liban şi Irak, unde comunitatea şiită are greutate politică. De atunci, s-au înteţit anunţurile privind expulzările de libanezi care lucrează în Golf, consideraţi prea apropiaţi de „Partidul lui Dumnezeu”, şi  sute de familii instalate în Golf şi-au făcut deja valizele.

„Valea morţii”

Într-o mică vale situată între Siria şi Israel, Hezbollah se pregăteşte pentru ceea ce susţine că va fi cel mai mare război al său.

Mica localitate libaneză Shebaa se află sub ochiul vigilent al unei baze militare israeliene situate pe vârful unui munte din apropiere, în timp ce un post de observaţie al Căştilor Albastre ale ONU se află pe alt munte.  În această „vale a morţii”, unde au avut loc numeroase conflicte din regiune, Israelul şi Hezbollahul se privesc cu neîncredere. Hezbollahul consideră acest loc drept un punct esenţial pentru viitorul conflict cu Israelul. Luptând alături de forţele guvernului sirian, Hezbollahul a pierdut peste 1.000 din combatanţii săi, dar a  câştigat un nivel de experienţă tactică şi arme, devenind o forţă mult mai ameninţătoare pentru inamicii săi din regiune. Apropiaţii grupului susţin că pentru prima oară Hezbollahul are capacitatea de a purta un război cu Israelul în teritoriul israelian. „În următorul război, Hezbollahul nu va rămâne la frontiere şi coloniile israeliene din nord nu vor mai fi protejate”, iar principala preocupare a Israelului este cea privind experienţa mişcării islamiste radicale în Siria, pentru că acum poate fi ofensivă, şi nu doar defensivă.

Principala ameninţare

În Israel, înalţi responsabili au confirmat că Hezbollahul continuă să fie una din principalele ameninţări pentru securitatea ţării şi se menționează  posibilitatea unei ofensive la scară mare contra grupului. „Iranul duce un război contra Israelului prin intermediari ca Hezbollahul din Liban, care reprezintă astăzi cea mai mare ameninţare pentru Israel”, a declarat şeful armatei israeliene, Gadi Eizenkot. Ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, a mers mai departe şi luna trecută a declarat că „în Siria, dacă alegerea este între Iran şi Statul Islamic, aş alege Statul Islamic”.

Analişti şi surse din cercul Hezbollah susţin că organizaţia nu are în vedere un război cu Israelul într-un viitor apropiat – şi nu din cauza implicării în Siria, ci din cauza climatului politic din Liban, care nu este favorabil pla­nurilor mişcării lui Nasrallah. Libanul a devenit mai polarizat politic, punând Hezbollahul în defensivă. Şi, foarte important, aşa cum explică Randa Slim, expert la Institutul pentru Orientul Mijlociu, „nici Rusia, nici Iranul nu doresc în acest moment un război în sud cu Israelul”.   

Unii analişti cre­deau că războiul sirian va împotmoli Hezbollahul, împie­di­cându-l să se pre­gă­tească pentru un viitor război cu Israelul, alţii susţin că s-a petrecut exact contrariul.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...
Ultima oră
Pe aceeași temă