3.5 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialHemingway a fost spion sovietic

Hemingway a fost spion sovietic

Fostul ofiter KGB Alexander Vassiliev furnizeaza, in ultima carte pe care o semneaza alaturi de John Earl Haynes si Harvey Klehr, dovezi pentru "trecutul de spion" al lui Ernest Hemingway, care, sub numele de cod "Argo", ar fi devenit unul dintre agentii KGB-ului in America, transmite NewsIn.

Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat la Universitatea Yale, dezvaluie ca romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care ii infiltrase KGB in Statele Unite ale Americii, fapt confirmat de Vassiliev, care a avut acces la arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, in anii 90. Alexander Vassiliev, jurnalist rus si fost ofiter al serviciilor de informatii, este autorul unui alt volum dedicat spionajului sovietic, "The Haunted Wood: Soviet Espionage in America", bazat pe documente de arhiva, peste 1.000 de pagini de note ale KGB.

Se pare ca Hemingway, descris ca un "spion diletant", a fost recrutat de serviciile secrete sovietice in 1941, inaintea unei excursii in China. Scriitorul si-ar fi exprimat "dorinta si vointa de a-i ajuta" pe agentii sovietici din Havana si Londra, ajungand sa furnizeze, sub numele de "Argo", "informatii politice", fara a exista, insa, un contact direct intre el si KGB, motiv pentru care legaturile au incetat definitiv dupa aproape un deceniu.

Cartea, scrie "The Telegraph", este una cat se poate de serioasa, construita pe detalii sobre, astfel incat pare neindoielnic ca Alher Hiss si Rosenberg au fost spioni sovietici. Cu Hemingway, lucrurile sunt putin diferite, pentru ca acesta nu a reusit sa transmita, conform autorilor, nicio informatie cu adevarat relevanta, una dintre ipoteze fiind aceea ca si-a folosit statutul de spion pentru scrierea cartilor sale. Pe de alta parte, ipotezele asumate de autori demonstreaza ca J Robert Oppenheimer, denuntat vreme de 50 de ani ca ar fi fost unul dintre spionii sovietici implicati in Proiectul Manhattan de construire a unei bombe atomice, a fost abordat de KGB, dar nu a devenit niciodata spion.

Faptul ca, dupa incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale, in Marea Britanie si SUA au fost infiltrati spioni sovietici a devenit o perceptie comuna. Tezele despre implicarea unor scriitori americani sau britanici in spionajul sovietic constituie o tendinta a dezvaluirilor ultimelor decenii, dupa ce George Orwell a publicat o lista a figurilor publice "cripto-comuniste". Studierea arhivelor sovietice l-a facut pe Antony Beevor sa-l numeasca pe Andre Malraux "mitoman". Autorii tomului "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" estimeaza ca mai mult de 500 de americani, incluzand absolventi ai Ivy League, au fost recrutati de KGB, mai ales din cadrul primei agentii de informatii din SUA, OSS.

Ernest Hemingway (1899‑1961), un clasic al lite­­raturii universale, a avut o viata extrem de tumultuoasa. Prieten cu Ezra Pound si cu prozatorul Francis Scott Fitzgerald, a participat la ambele confla­gratii mon­diale si la Razboiul Civil din Spania. In 1926, ii apare primul roman de succes, " The Sun Also Rises", o carte care descrie viata comunitatii americane din Europa. Printre titlurile care l-au facut cunoscut se numara "A Farewell to Arms" ("Adio, arme"), din 1929,  "For Whom the Bell Tolls" ("Pentru cine bat clopotele"), aparut in 1940 si capodopera din 1952, volumul "The Old Man and the Sea" ("Batranul si marea"). Prozatorul s-a sinucis in casa lui din Ketchum, Idaho, la 2 iulie 1961.

Cele mai citite

Ciolacu intră în dezacord cu ambasadorul României în SUA. Ambasadorul e nemulțumit că nu participă la întâlnirile premierului

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a făcut o declarație neobișnuit de dură pentru un diplomat. Ambasadorul României a lăsat să se înțeleagă că este...

Credit pentru tineri casatoriti garantat de stat, prin Family Start

Guvernul a lansat de curând câteva programe de creditare concepute cu scopul de a susține familiile tinere sau persoanele care intenționează să-și formeze o...

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...
Ultima oră
Pe aceeași temă