7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialHarta oportunitatilor de afaceri din Alba

Harta oportunitatilor de afaceri din Alba

» Consiliul Judetean a identificat aproape 3.000 de hectare de teren pe care pot fi dezvoltate investitii
Reprezentantii Consiliului Judetean Alba au realizat o harta care include zonele in care investitorii romani si straini pot dezvolta afaceri in judet. Documentul contine circa 3.000 de hectare de teren, utilitatile care pot fi puse la dispozitie, facilitatile oferite, dar si distantele la care se situeaza amplasamentele fata de cele mai importante orase. Realizarea acestei harti face parte dintr-o campanie prin care autoritatile incearca sa convinga firmele romanesti sau straine sa investeasca in judet.
Potrivit documentului, cele mai atractive zone pentru investitori sunt Blaj, Cugir, Arieseni, Zlatna, Galda de Jos, Pianu, Ocolis si Salistea, unde autoritatile locale si judetene sunt gata sa puna la dispozitia investitorilor zeci de hectare de teren. La Blaj, de exemplu, exista sase parcele in suprafata totala de 50 de hectare, majoritatea cu utilitati: electricitate, apa si gaze naturale, dar fara canalizare. Posibilitati de dezvoltare exista si la Zlatna, unde exista 11 hectare de teren disponibile cu toate utilitatile, inclusiv canalizare. si la Galda de Jos, la doar 12 kilometri de Alba Iulia, autoritatile judetene au inventariat cateva suprafete totalizand 54 de hectare unde se pot face investitii in conditii bune. Terenurile pot fi puse la dispozitie gratuit sau se pot negocia diferite conditii, in functie de marimea investitiei.
"Oferta de terenuri provine atat de la administratia publica locala din judet, cat si de la persoane fizice. Informatia privind suprafata disponibila este completata cu informatii privind distanta fata de resedinta de judet Alba Iulia si utilitatile existente pe suprafetele respective", a declarat directorul economic al CJ, Marian Aitai.
Informatiile pe care le ofera institutia mai cuprind date despre preturile utilitatilor, taxe si impozite locale, contributii catre bugetul de stat. De asemenea, potentialii investitori au acces la datele de contact ale celor mai mari firme din Alba, de unde pot obtine detalii despre specificul local al mediului de afaceri, dar le sunt oferite si data despre parcul industrial din Cugir. "Consiliul Judetean face posibil parteneriatul real dintre administratie si mediul de afaceri, dialogul dintre acesti actori fiind fructificat intr-o relatie reciproc avantajoasa", a spus presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

TOP

Cei mai mari investitori din judetul Alba sunt Albalact, titulara marcilor Zuzu si Fulga, Jidvei, Transavia, Kronospan, Elit, Gujarat Heavy Chemicals Ltd. Upsom (companie indiana, care fabrica la Ocna Mures produse clorosodice), Holzindustrie Schweighhofer (cherestea), IAMU Blaj (masini unelte), Rekord (imbracaminte si incaltaminte in sistem lohn), Star Transmision (componente pentru industria automobilelor), fabrica de portelan Apulum.

Cele mai citite
00:00:36

Un val rece întrerupe călătoriile prin China

Ninsorile, viscolele și ploile înghețate din provinciile chineze Hebei, Henan și Shanxi au dus la întreruperi larg răspândite de transport, au arătat imagini difuzate...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Probleme mari pentru combinatul siderurgic de la Galați

Combinatul siderurgic Liberty de la Galați are o situație din ce în ce mai dureroasă: datorii de peste 2 miliarde de lei, pierderi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă