18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialHappy-end în afacerea spionilor

Happy-end în afacerea spionilor

Surse neoficiale ruse şi americane anunţau ieri iminenţa unui schimb de spioni după un scenariu demn de perioada Războiului Rece, metodă aleasă de Washington şi Moscova pentru a pune capăt unei „afaceri” care bulversa relansarea relaţiilor bilaterale.

Este vorba de grupul celor zece persoane – a 11-a este căutată după ce a reuşit să dispară în Cipru – arestate zilele trecute în SUA sub acuzaţia de spionaj în favoarea Moscovei, partea americană acceptând eliberarea lor în schimbul unor persoane condamnate în Rusia pentru spionaj pentru Occident. Câte 11 persoane de fiecare parte, ca în vremurile Războiului Rece, când schimburi de spioni între Vest şi ţările din Est aveau loc în special pe podul Glienicke ce lega Berlinul de Vest de Germania de Est. Diferenţa este că atunci secretul era absolut. Autorităţile din cele două ţări nu au confirmat, dar nici nu au dezminţit, fiind grăbite să „spele rufele în familie” pentru a nu afecta bunele relaţii relansate de preşedinţii american, Barack Obama, şi rus, Dmitri Medvedev. Publicaţia rusă Gazeta dezvăluia că în cadrul întrevederii de joi  dintre ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, şi subsecretarul de Stat american, William Burns s-a căzut de acord pentru schimbul de spioni. În ajun, Anna Staviţkaia, avocata expertului rus în armament strategic Igor Sutiaghin, a informat familia acestuia că va fi eliberat în cadrul unui schimb de spioni între Rusia şi SUA. Sutiaghin a fost condamnat în 2004 la 15 ani de închisoare pentru că a transmis informaţii secrete Statelor Unite, printr-o firmă britanică de securitate ce servea ca intermediar pentru CIA, potrivit Moscovei.

Igor, transferat la închisoarea Lefortovo din  Moscova din închisoarea din Siberia, unde îşi ispăşea condamnarea, a spus familiei că schimbul a fost sugerat de SUA, americanii prezentând o listă cu persoanele dorite în schimbul eliberării grupului de agenţi ruşi arestaţi de FBI. Ei au explicat că, dacă o singură persoană de pe listă refuză, acordul va fi rupt. Igor a relatat că a întâlnit „reprezentanţi americani” şi un „general rus, foarte probabil de la serviciile de spionaj extern” (SVR), şi a estimat că schimbul a fost aprobat la cel mai înalt nivel. Expertul în armament care şi-a clamat mereu nevinovăţia a acceptat să semneze un document de „mărturisire”, condiţie cerută pentru persoanele amnistiate. Pentru că schimbul va fi prezentat ca o amnistie. Potrivit Kommersant, care cita surse din serviciile secrete, schimbul era prevăzut pentru joi, 8 iulie, şi în acord figurau numele a cel puţin trei ruşi condamnaţi pentru spionaj în profitul Washingtonului şi Londrei: doi foşti  agenţi de informaţii acuzaţi că au lucrat pentru CIA, unul condamnat în 2002 la opt ani de detenţie, al doilea condamnat un an mai târziu la 18 ani.

Responsabilul unui comitet de apărare a oamenilor de ştiinţă declara pentru Kommersant că din lot face parte şi ex-colonelul de informaţii militare ruse Serghei Skripal, condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Acordul prevede transferul lor la Viena şi de acolo spre state de azil. Dincolo de Ocean, spionii demascaţi în SUA au fost reuniţi la New York şi inculpaţi – inclusiv cea de a 11-a persoană, dispărută în Cipru – pentru „complot ca agenţi secreţi în contul Rusiei” şi „spălare de bani”, dar nu pentru spionaj, acuzaţie pentru care ar fi primit închisoare pe viaţă. Avocaţii au declarat că, după o procedură prin care s-au declarat vinovaţi, urmau să plece spre Rusia, aterizând incognito în noaptea de joi spre vineri.

Aşa cum declara la radio Echo din Moscova un fost purtător de cuvânt al SVR, Iuri Kobaladze, schimbul  „reprezintă o formidabilă ieşire de urgenţă din această situaţie foarte complexă”. Experţii estimează că recurgerea la vechea metodă a schimbului de spioni este, atât pentru americani, cât şi pentru ruşi, cel mai bun mod de a rezolva un scandal care încă de la început a iritat Moscova, cel mai bun mod de a evita un nou  motiv de crispare într-un moment în care Obama şi Medvedev au reuşit o „încălzire” a relaţiilor.      

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă