20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialHaos la Electrica. Un acționar acuză: „ALDE politizează Electrica, cum nu a...

Haos la Electrica. Un acționar acuză: „ALDE politizează Electrica, cum nu a mai fost de pe vremea PCR”

Gabriel Dumitrașcu, acționar la Electrica și care a încercat fără succes să candideze pentru un loc în Consiliul de Administrație al companiei, acuză Ministerul Energiei că vrea să politizeze complet societatea, prin numirea ilegală a unor administratori cu conexiuni în ALDE, partidul din care face parte ministrul de resort, Toma Petcu. 

Dumitrașcu este cel care, din poziția de şef al Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie în 2014, a coordonat la vremea aceea listarea Electrica la București și Londra, realizând cea mai mare ofertă publică de acţiuni din România. După listare, Electrica, cel mai mare furnizor de electricitate pe plan național, a rămas în conturi cu peste 400 milioane euro, iar peste 51% din acțiuni sunt deținute de investitori privați. Cu toate astea, Ministerul Energiei vrea să dețină controlul politic asupra companiei, prin numirea ilegală, după termenul maxim publicat în convocator pentru depunerea candidaturilor, a unor administratori cu conexiuni ALDE. 

Adunarea Generală a Acționarilor Electrica în care vor fi aleși noii administratori este programată pentru 26 octombrie. Pe cele 7 locuri de membri în CA al Electrica sunt 9 candidați: 3 străini (Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez și Willem Jan Antoon Henri Schoeber), sustinuți de investitorii instituționali și fondurile de investiții și de pensii și care, aproape sigur, își vor păstra mandatele.

De asemenea, pentru cele 4 locuri rămase mai sunt 6 candidați români, care au un „numitor comun”, scrie Gabriel Dumitrașcu, într-o opinie postată pe o rețea de socializare.

Astfel, Bușu Cristian, președintele în funcție al Consiliului de Administrație Electrica a fost o lungă perioadă consilier la cabinetul lui Tăriceanu, președintele ALDE.

Bogdan Iliescu, administrator în funcție la Electrica și președintele comitetului de nominalizare și remunerare, este fiul lui Gheorghe Iliescu, vicepreședinte ALDE și consilier judetean Argeș.

Gicu Iorga, administrator provizoriu în funcție, fost membru PNL, PD, PDL și acum ALDE, este susținut și promovat de șeful său pe linie de partid, Toma Petcu, ministru al Energiei și șef al organizației ALDE Giurgiu, cel care anul acesta i-a facut cadou lui Gicu Iorga și funcția de Secretar General al Ministerului Energiei.

„Noile propuneri ale Ministrului Energiei, Toma Petcu sunt:

– Doina Dascălu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi, este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său naşul lui Daniel Chiţoiu, sforarul si omul cu banii ALDE, dar si fost coleg cu Doina Dascalu la MF, ambii erau secretari de stat. In calitate de Vivepreședinte al Curții de Conturi, Doina Dascălu a aprobat mai multe hotărâri prin care îi sunt imputate Electrica sume de peste 1 miliard de euro și pe care Electrica le-a contestat și acțiunile sunt pe rolul instanțelor de judecată. Sunt curios ce atitudine va avea în cadrul Consiliului de Administrație: apără interesele Electrica sau apără hotărârile Curții de Conturi, la care a fost parte?

– Avocatul Ciprian Constantin Iacob, a fost membru PNL, președinte județean PLR (precursorul ALDE, înainte de fuziunea cu PC) fost candidat independent la primăria oraşului Târgovişte, iar acum este membru ALDE Dâmbovița. Ce „numitor comun” au 5 din cei 6 candidați? Corect, depind de ALDE! În mod cert, Ioana Drăgan urmează a pierde mandatul, astfel încât ALDE urmează a avea la Electrica 4 administratori din 7. Acum înțelegeți de ce au fost respinse cele două candidaturi independente de factorul politic?”, scrie Gabriel Dumitrașcu.

Scandalul la Electrica a început după ce compania a decis vinerea aceasta să accepte candidatura Doinei Dascălu și a lui Ciprian Iacob, deși au fost depuse după termenul maxim publicat în convocator. Electrica a motivat că întârzierea a fost „rezonabilă”, dar în același timp a respins candidaturile depuse după termen de Gabriel Dumitrașcu și Alex Botez. Ministerul Energiei nu a avut încă o reacție oficială.

De altfel, de la începutul anului, PSD și ALDE și-au numit reprezentanții în toate companiile din energie, chiar dacă ele sunt de interes strategic, iar cei numiți nu au experiență în domeniu, în majoritatea covârșitoare a cazurilor. 

Cele mai citite

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă