Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca Hanul lui Manuc sa fie retrocedat lui Serban Cantacuzino.
Decizia instantei, data la sfarsitul saptamanii trecute, este definitiva si irevocabila. Astfel, Serban Cantacuzino va fi pus in posesia monumentului istoric dupa 10 ani de procese, dar totodata va prelua si datoriile acumulate pana acum de fostul proprietar. Destinatia actuala a imobilului nu va putea insa sa fie schimbata de catre noul proprietar, cel putin pentru moment.
El nu are voie sa faca "nici un fel de modificare privind utilizarea monumentului si nu are voie sa-i schimbe destinatia decat cu acordul ministerului", a declarat Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii. Cu toate acestea, daca proprietarul depune un proiect care obtine aprobarea Comisiei nationale pentru monumente istorice, el poate schimba destinatia cladirii.
Hanul lui Manuc a fost construit la inceputul secolului al XIX-lea de catre Emanuel Mirsaian Manuc Bey, un bogat om politic al vremii, avand o arhitectura specifica stilului brancovenesc. La scurt timp dupa inaugurare a devenit cel mai frecventat loc de intalnire al negustorilor si oamenilor politici ai acelei epoci. In 1992, Hanul lui Manuc a fost declarat monument istoric.