15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialHănescu e singur!

Hănescu e singur!

România nu are un al doilea jucător de Cupa Davis, un „locotenent” pentru Hănescu. Andrei Pavel are de optat între a da credit unor tineri sau a se baza pe experienţa altora.

Meciul cu Ucraina din Cupa Davis a completat încă o dată, dacă mai era nevoie, tabloul „călcâiului lui Ahile” din tenisul românesc: mai de fiecare dată în ultimii 35 de ani, după epoca Năstase-Ţiriac, am avut câte un jucător de bază, necompletat însă de rezultatele unui „număr 2″ pe măsură. În diferite perioade, Ilie Năstase, Florin Segărceanu, Adrian Voinea sau, recent, Andrei Pavel au fost cei care au tras după ei echipa noastră de Cupa Davis şi au menţinut-o în Grupa Mondială sau în preajma acesteia (formaţia noastră a oscilat între grupa I a zonei euro-africane şi Grupa Mondială, fără a depăşi faza sferturilor de finală, atinsă o singură dată în ultimii 25 de ani), dar nu au putut să o propulseze mai mult de atât. Din simplul motiv că nu au putut aduce mai mult de două puncte şi un pic (dacă au evoluat şi la dublu), iar acestea nu înseamnă o victorie.

Strategie sau formă de moment

Andrei Pavel, ajuns căpitan nejucător al echipei, este cel care trebuie să se decidă cum îl va sprijini pe Hănescu pe viitor. Teoretic, sunt două variante: fie ca el să îl aleagă pe cel mai bine clasat jucător român la data meciului, fie să mizeze încă de pe acum pe un tenisman tânăr pe care să îl „crească” pe lângă echipa de Cupa Davis, oferindu-i posibilitatea de a căpăta experienţă la un asemenea nivel.

Prima variantă are destul de puţine avantaje. După cum se vede, la ora actuală cel mai bine clasat român, în afara lui Hănescu, este Victor Crivoi. Din păcate, el are deja 28 de ani, vârstă până la care nu putem spune că a „spart norii”, cele câteva rezultate bune ale carierei fiind izolate şi fără continuitate. A jucat la nivelul turneelor ATP World Tour şi al Grand Slam-urilor fără a ajunge vreodată într-o fază înaintată a competiţiilor. Un jucător care totuşi a câştigat 11 turnee futures şi un ATP Challenge, în 2008, la Marebio (Italia), dar despre care am fi putut spune că e o soluţie de perspectivă dacă ar fi avut 22-23 de ani.

Din păcate, după Crivoi vine potopul. Adrian Ungur, cel care a jucat împotriva Ucrainei, are 25 de ani şi, până la această vârstă, nu a jucat nici un meci la nivelul ATP World Tour&Grand Slam, adică la nivel înalt, fiind un obişnuit al turneelor challenger, unde a înregistrat şi două victorii. Nici Cătălin Gârd, jucător de 29 de ani, nu se poate mândri cu un palmares mai bun, şi în fişa sa de pe site-ul oficial al ATP figurând mai ales cifra zero: zero victorii la ATP World Tour&Grand Slam (unde a jucat un singur meci!), zero victorii şi zero finale în ATP Challenge. Teoretic, cei doi ar fi putut fi „locotenenţii” lui Hănescu, dată fiind vârsta lor şi poziţia ATP, numai că, fără supărare, ne îndoim de faptul că fără o „explozie” în joc, Crivoi sau Gârd ar putea reprezenta o soluţie. Pe de altă parte, ar mai fi posibilitatea ca Pavel să acorde credit unui tânăr jucător care ar putea fi de perspectivă, Alexandru Luncanu şi Marius Copil fiind tenismenii care ni se par cei mai apropiaţi de acest profil. Chiar dacă nici unul nu a impresionat la seniori, ei par a avea potenţial de creştere, atât Luncanu, cât şi Copil debutând deja în turnee ATP World Tour&Grand Slam.

Nu putem încheia fără a spune câteva cuvinte despre imensul talent al lui Florin Mergea, din păcate, irosit. Fostul număr 1 mondial la nivel de juniori, câştigător laWimbledon în 2003, a dispărut în ceaţă, ajungând ca la 25 de ani să fie pierdut după locul 800 mondial. Şi, ca să vă daţi seama ce am pierdut, să spunem că învingătorul din 1998 al aceluiaşi turneu de juniori de la Wimbledon a fost un tip pe nume Roger Federer… 

Români în top 1000

38. Victor Hănescu (28 de ani)

157. Victor Crivoi (28 de ani)

167. Adrian Ungur (25 de ani)

300. Cătălin Gârd (29 de ani)

330. Alexandru Luncanu (21 de ani)

360. Marius Copil (19 ani)

465. Andrei Mlendea (26 de ani)

487. Bogdan Leonte (24 de ani)

506. Victor Ioniţă (27 de ani)

632. Răzvan Sabău (33 de ani)

648. Andrei Pavel (36 de ani)

687. Dacian Crăciun (30 de ani)

688. Adrian Cruciat (27 de ani)

806. Gabriel Moraru (28 de ani)

819. Florin Mergea (25 de ani)

956. Dragoş Mirtea (21 de ani)

969. Marcel Miron (28 de ani)

973. Robert Coman (20 de ani)

993. Laurenţiu Erlic (24 de ani)

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă