Peste două treimi din dosarele de handicap reevaluate de inspectorii de specialitate conţin falsuri.
Controalele efectuate privind acordarea ajutoarelor sociale persoanelor cu handicap au dezvăluit grave ilegalităţi în judeţul Tulcea. Investigaţiile efectuate de Inspectoratul Teritorial pentru Muncă (ITM) Tulcea în 14 localităţi din acest judeţ au scos la iveală că două treimi din persoanele care primesc indemnizaţii de la buget pentru că au certificat de handicap ar fi apte de muncă. Inspectorii ITM susţin că două treimi din persoanele cu certificat de handicap din localităţile Stejaru, Somova, Beştepe, Carcaliu, Nalbant, Nufăru, Valea Teilor, Horia, Izvoarele nu ar avea afecţiuni medicale severe care le reduce capacitatea de muncă. Inspectorii spun că vecinii persoanelor cu certificat de handicap afirmă că aceştia muncesc pe brânci, de dimineaţa până seara, în propria gospodărie sau desfăşoară activităţi comerciale la negru, deşi deţin certificat de incapacitate totală de muncă.
Inspectorii au mai aflat că falsificarea dosarelor de handicapat, în respectivele localităţi, a fost posibilă pentru că primăriile nu au efectuat anchete sociale, ci au falsificat documentele de constatare pentru respectivele persoane. La dosarele propuse de comisia judeţeană de evaluare a persoanelor cu handicap se află, de asemenea, certificate medicale supecptate a fi fasificate. Constantin Cabuz, secretar al Consiliului Judeţean Tulcea, a declarat că „deşi comisia judeţeană care funcţionează în cadrul Direcţiei de Protecţie Socială a solicitat, în urmă cu două luni, comisiei naţionale reevaluarea a 76 la sută din dosarele de handicap din cele 14 localităţi controlate, nici un dosar nu a fost anulat, iar plata ajutoarelor continuă în pofida unor dovezi clare că indemnizaţia se obţine prin fals”. Cei care au reacţionat la această anomalie au fost medicii din judeţul Tulcea.
Refuză să facă parte din comisie
„Preşedintele comisiei judeţene de evaluare a persoanelor cu handicap, Nicolaie Coman, şi medicul Sonia Ghinea şi-au dat demisia din această comisie, iar alţi medici refuză să facă parte din comisie. Astfel activitatea de evaluare a dosarelor de handicap este blocată şi nu găsim soluţie de ieşire din impas”, a declarat Constantin Cabuz. Medicii tulceni solicitaţi de conducerea CJ Tulcea să facă parte din comisia de evaluare susţin că legislaţia în domeniu este ambiguă şi din acest motiv pot deveni ţapi ispăşitor pentru fapte care aparţin primarilor şi unor medici care constată handicapuri inexistente.