16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialHalt! Control Euro II

Halt! Control Euro II

De la 1 ianuarie 2008, autovehiculele vor trebui sa respecte cel putin normele de poluare Euro II, pentru a circula pe strazile din Berlin. Se vor face si exceptii, dar aprobarile speciale vor fi putine si scumpe.

Proprietarii si soferii celor aproximativ o suta de mii de automobile si camioane vechi din Berlin vor avea de infruntat vremuri grele incepand de anul viitor. Senatul berlinez este decis sa nu mai acorde vehiculelor poluante aprobare de circulatie prin centrul orasului, decat in cazuri exceptionale. Iar, daca se va obtine, o astfel de aprobare va costa intre 100 si 400 de euro, in functie de durata si tipul masinii. Cel putin, asa reiese din proiectul detaliat al administratiei de mediu a Senatului berlinez in ce priveste zona verde a orasului, proiect aflat in posesia ziarului Berliner Morgenpost.
Scopul proiectului este acela de a reduce cantitatea de praf fin si oxizi de azot din atmosfera Berlinului. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2008, pentru a circula fara probleme prin oras automobilele vor trebui sa respecte cel putin norma de poluare Euro II. Iar, din 2010, va fi obligatorie obtinerea placutei verzi, care indica apartenenta la grupa de poluare Euro IV. Mai mult, inclusiv navetistii, vizitatorii ocazionali si persoanele cu handicap usor vor fi obligati sa respecte noile norme.
Exceptii se vor face doar daca modificarile nu vor putea fi operate din punct de vedere tehnic. Dar in acest caz posesorii de vehicule poluante vor trebui sa dovedeasca printr-o adeverinta, obtinuta de la consilierul pentru impozite, ca existenta lor financiara ar fi periclitata de achizitionarea unei masini noi, mai putin poluante. De asemenea, vor exista exceptii pentru navetisti, in cazul in care munca lor incepe inainte de ora 6.00 dimineata si se termina dupa ora 24.00 sau daca aduc o adeverinta medicala ca nu pot calatori in autobuz sau tren.
Aprobarile exceptionale vor avea insa o durata de 18 luni. Dupa aceasta perioada, detinatorul va fi obligat sa achizitioneze un autovehicul putin poluant. Masinile de epoca mai vechi de 30 de ani vor putea fi conduse doar cu o licenta exceptionala.

Cele mai citite

Consiliul Concurenței dorește o liberalizare a pieței de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe de o parte, întărirea reglementării pe zona de transport alternativ, iar pe...

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...

Șeful CE nu va exclude cooperarea cu parlamentarii de extremă-dreapta ai Europei

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns din nou criticilor care au denunţat disponibilitatea sa de a coopera cu grupurile de dreapta...
Ultima oră
Pe aceeași temă