13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHalt! Control Euro II

Halt! Control Euro II

De la 1 ianuarie 2008, autovehiculele vor trebui sa respecte cel putin normele de poluare Euro II, pentru a circula pe strazile din Berlin. Se vor face si exceptii, dar aprobarile speciale vor fi putine si scumpe.

Proprietarii si soferii celor aproximativ o suta de mii de automobile si camioane vechi din Berlin vor avea de infruntat vremuri grele incepand de anul viitor. Senatul berlinez este decis sa nu mai acorde vehiculelor poluante aprobare de circulatie prin centrul orasului, decat in cazuri exceptionale. Iar, daca se va obtine, o astfel de aprobare va costa intre 100 si 400 de euro, in functie de durata si tipul masinii. Cel putin, asa reiese din proiectul detaliat al administratiei de mediu a Senatului berlinez in ce priveste zona verde a orasului, proiect aflat in posesia ziarului Berliner Morgenpost.
Scopul proiectului este acela de a reduce cantitatea de praf fin si oxizi de azot din atmosfera Berlinului. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2008, pentru a circula fara probleme prin oras automobilele vor trebui sa respecte cel putin norma de poluare Euro II. Iar, din 2010, va fi obligatorie obtinerea placutei verzi, care indica apartenenta la grupa de poluare Euro IV. Mai mult, inclusiv navetistii, vizitatorii ocazionali si persoanele cu handicap usor vor fi obligati sa respecte noile norme.
Exceptii se vor face doar daca modificarile nu vor putea fi operate din punct de vedere tehnic. Dar in acest caz posesorii de vehicule poluante vor trebui sa dovedeasca printr-o adeverinta, obtinuta de la consilierul pentru impozite, ca existenta lor financiara ar fi periclitata de achizitionarea unei masini noi, mai putin poluante. De asemenea, vor exista exceptii pentru navetisti, in cazul in care munca lor incepe inainte de ora 6.00 dimineata si se termina dupa ora 24.00 sau daca aduc o adeverinta medicala ca nu pot calatori in autobuz sau tren.
Aprobarile exceptionale vor avea insa o durata de 18 luni. Dupa aceasta perioada, detinatorul va fi obligat sa achizitioneze un autovehicul putin poluant. Masinile de epoca mai vechi de 30 de ani vor putea fi conduse doar cu o licenta exceptionala.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă