14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul ungar vrea prelungirea stării de urgenţă în zona afectată de deversarea...

Guvernul ungar vrea prelungirea stării de urgenţă în zona afectată de deversarea de noroi toxic

Guvernul ungar va cere Parlamentului prelungirea, până la sfârşitul anului, a stării de urgenţă declarate în trei judeţe din vestul ţării după deversarea de noroi roşu care a afectat trei sate la începutul lunii octombrie, a declarat, sâmbătă, comisarul guvernamental Gyorgy Bakondy, citat de Mediafax.

Bakondy, care administrează fabrica de alumină după producera dezastrului ecologic, a precizat că propunerea urmează să fie prezentată Parlamentului luni.

Legislaţia ungară permite Guvernului să declare stare de urgenţă numai pentru o perioadă de maximum 14 zile, prelungirea acesteia trebuind aprobată de Parlament , a adăugat el.

Bakondy a precizat că 43 dintre persoanele rănite în urma deversării a aproape un milion de metri cubi de noroi roşu toxic se află încă în spital, iar unul dintre locuitorii răniţi grav se află în stare critică. Accidentul s-a soldat cu moartea a nouă persoane.

Comisarul guvernamental a afirmat că experţii UE şi OMS aflaţi în Ungaria pentru a inspecta zona afectată de dezastrul ecologic au încheiat prima fază a anchetei la faţa locului, urmând să elaboreze un raport, pe care autorităţile ungare îl vor publica imediat.

El a adăugat că pregătirea pentru reluarea activităţii fabricii au început vineri şi se va încheia cel mai devreme marţi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al operaţiunilor din zona afectată de dezastru, Tibor Dobson, a afirmat că aproximativ 500 dintre cei 715 de locuitori din Kolontar, evacuaţi sâmbăta trecută, au revenit la locuinţele lor. Alte 200 de locuitori, ale căror locuinţe au fost avariate grav, au anunţat că nu intenţionează să revină în zona afectată.

Dobson a precizat că autorităţile nu vor obliga pe nimeni să revină în satul distrus, chiar dacă nu toate locuinţele au fost avariate de deversarea de noroi. Locuitorii din Kolontar pot alege între apartamentele care vor fi construite într-un complex rezidenţial din zona nepoluată din sat sau apartamente aflate în proprietatea statului în orice parte a Ungariei.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Istoria și simbolul crucii

Istoria crucii a marcat epoca dinainte de Hristos, ca simbol al celei mai crunte pedepse. Nu știm dacă pedeapsa prin răstignire este la fel de veche...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă