5.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021
AcasăOp & EdGuvernul de la popotă

Guvernul de la popotă

Când președintele Klaus Iohannis a anunțat că l-a desemnat pe Dacian Cioloș, am sărit entuziasmat. “Inteligentă mișcare,” am ripostat atunci. Colegul meu Marius Oprea, mai aplicat, a sesizat: “președintele și-a luat zece zile de concediu.”

Astăzi e zi de show maxim în Parlament. Miniștrii de pe lista premierului desemnat vor da proba de jar. Vor fi audiați în comisii. Deja sunt încinși cărbunii. Dacă piciorușele fine nu toți trec spre plen? Are Majurul desemnat ceva rezerve? Miercuri, probabil, guvernul marionetă va fi pus să treacă Rubiconul, fără a fi un Cezar, poate un Brutus al statului din umbră. Guvern fiilor de securiști trece proba de foc.

Marele examen al micilor dulăi politici

Eșecul e previzibil. Sfârșit de veac în București? Rezerviștii vor aspri lupta cu activii lui Iohannis? Iureș și sânge. Șantaje și etaje, vorba Conului Pamfil din Blocul “Universul.” Ce eram odată…

Simandicoasele personaje, liftate de generali din beciurile popotei, vor avea un moment unic în viață. Vor putea să-și dea oralul, fără proba de scris.

Numai că apare o problemă, nesesizată de alți comentatori. Un militar nu poate fi examinat decât de unul mai mare în grad decât el.

citește și: “Anticipatele” avantajează doar partidele naționaliste

Râdeam ieri, în emisiunea “Ce-i în gușă, și-n căpușă,” că am găsit doar un civil pe lista lui Cioloș. Regulamentele militare spun că un nemilitar nu e competent să-l judece pe un ofițer. Doar că s-a găsit o cale de evadare din canonul cazon. Sifonarii de pe la Unitățile de luptă cu țara – mai precis împotriva ei – nu au grade. La fel țucalarii sau servitoarele de la popotă. Așa că Parlamentul de mâine nu va fi o curte marțială, așa cum s-ar fi cuvenit pentru desantul liftelor trufașe.

Circul Kludsky și chelnerii ajunși dresori

Un parlamentar cu milă ar putea trage candidatului la funcția de ministru (eram să zic sinistru) o întrebare cu mantă: “ce ești la bază și ce ești la vârf?” Asta mai codificat. Reprezentanților noștri, ai oamenilor de la țară, le-aș recomanda să-i chestioneze direct: “când ai fost recrutat?” “ai luptat în legiunile străine?” “Funcția bate gradul?” “De ce nu a venit tras în uniformă?” Ceva de gen.

Pentru că Dumnezeu nu bate cu biciul și nici nu chinuie filistinii, Dacian Cioloș a fost înfrânt duminică de subconștient. O înregistrare de la ședința de partid l-a dat de gol. A spus “eu nu voi fi în guvern,” după care s-a corectat.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

La fel ca acum cinci ani, locotenența securității din poarta Doinei Cornea merge servită. Generalii i-au scris pe șervețel lista miniștrilor. De aia i-am spus guvernul de la Popotă. Dar, totuși, termometrele înregistrează fierbere mare. “Cum să fie printre noi unul care nu e de-al nostru, de la autobază?” se întreabă teutonii ordinului “închinați țara noului aliotman!”

Se ridică țara prin reprezentanți!

În calea ereticilor din tagma jefuitorilor, simpli corsari ai corăbierilor sub drapel străin, se va ridica țara prin reprezentanți. Atât se poate la ora asta.

Ce parlamentar cu scaun la cap și-ar vota inchizitorul? Fiică de securist, securica Raluca Prună, inițiatoarea celebrei ordonanțe, prin care SRI-ul era abilitat să facă cercetări penale, cu frate la DNA, nu este Prințesa războinică, ci doar ghilotina sistemului de forță. Ar putea trece, cât ai zice pește. Dacă toți caporalii din Parlament ar fi activați.

Râdem, glumim, care dintre ei nu este trecut pe sub masa nașpitului orient? Norocul nostru e că se bat gradații între ei. Rezerviștii cu activii, șoșonii cu săndăluțele, periuțele cu măriucile, pudrații cu tatuații, silicoanele cu buzițele, spre disperarea noastră.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi îl propune premier pe Raed Arafat

După lungi căutări și consum de minute astrale, aflarăm că doar impricinata de la Educație nu are uniformă. N-a predat o oră de la catedră, dar se visează ministru. E cea care i-a recomandat lui Cioloș să propună președintelui o vacanță de două săptămâni pentru elevi și o revenire în bănci, doar în localitățile de sub 6 la mie.

Nea Nicu Fălcoi pilota în Congo, când voi votați cu Bombo

Mai are rost să cercetezi ce poate Nicu Fălcoi, pilotul plimbat prin Congo când voi votați cu Bombo, propus pentru Ministerul Apărării Naționale? I se va oferi un ciuciu mai mic, că de Ciucă nu ne scapă nimeni pentru că e heliopurtat pe tablele inteligente. Nu mă-nebuni, Nea Nicu?

Dacă votantul autodeclarat al DNA, așa cum scrie în cartea pe care a lansat-o cu ceva ani în urrmă,  în unitatea de “dreapta acoperită,” GDS, Cristian Ghinea zice prezent la rondul de mâine, de la apelul de noapte lipsește ‘Tan Majurul Dragoș Tudorache. Am tot căutat motivul. E singurul deconspirat de însuși șeful principalului serviciu secret, atunci când l-a impus Cancelar în primul guvern Cioloș și apoi primind misiunea să distrugă arhiva DIPI.

citește și: Guvernul german a scos impozitul pe energie și dă bani pentru izolarea caselor

Mihai Goțiu, propus la ministerul apelor, mai mult din disprețul suveran față de săpun, decât vreo legătură cu natura, e în căutarea unui nou job. Recomand, totuși, milă. Nu aceeași pentru noul Trudeau. Cum cine? Dan Barna, sinistrul de la externe. Cel cu ciorăpeii în două culori.

În sfârșit, în câteva minute începe carnavalul. Sau cum se spune printre nerecrutați: “examenul de maturitate.” Securicii guvernului de la popotă vor da oralul cu sala plină și cu un public care mustește de „prosperitate”. Fericiți sunt cei cu mâinile pe piept, căci nu simt de fel frigul ce va avea să vie, ca un cald nemțesc.

Vocile lumii

Florin Pușcaș

Publicist al noului val

“Este imposibil ca un politician de anvergura lui Dacian Cioloș să nu realizeze că nu are nicio șansă să își treacă guvernul de votul parlamentului. Dacă am accepta că are credința sinceră că acest guvern va trece, ar însemna să îl suspectăm de prostie, dar e puțin probabil ca președintele Macron să tolereze un prost în fruntea grupului său din Parlamentul European. (…) Președintele USR se străduiește să ne arate cât de responsabil e el, mergând la mișto în parlament cu un guvern propus la mișto,” a scris Florin Pușcaș, jurnalist la Știripesurse.ro

Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Turiștii români blocați în Maroc sosesc în țară

Turiștii români blocați în Maroc sosesc în țară, joi seară, cu o cursă Tarom care va ateriza pe aeroportul Henri Coandă. Aeronava Tarom va ajunge...

Haine de firmă falsificate au fost găsite la vamă

Haine de firmă falsificate au fost descoperite într-o mașină care le aducea în România din Bulgaria. Un cetăţean bulgar, care conducea mașina, este cercetat...

Emmanuel Macron, critici la adresa lui Boris Johnson: „Un clovn”

Emmanuel Macron l-a criticat dur pe premierul Marii Britanii, Boris Johnson. Președintele Franței ar fi spus într-o conversație privată că oficialul britanic „face același...
Ultima oră
Pe aceeași temă