15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialGuvern: Amenzi de până la 100.000 de lei pentru şefii autorităţilor ce...

Guvern: Amenzi de până la 100.000 de lei pentru şefii autorităţilor ce ignoră observaţiile UCVAP privind achiziţiile

Şefii autorităţilor contractante, în procedurile de achiziţii publice, care ignoră observaţiile Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP) vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 40.000 de lei şi 100.000 de lei, în urma verificărilor Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri de Guvern, informează Mediafax.

“Dacă nu se ţine cont de opiniile observatorilor UCVAP, conducătorul autorităţii contractante îşi va asuma răspunderea personal şi va fi pasibil de sancţiuni prevăzute de legile în vigoare, cuprinse între 40.000 de lei şi 100.000 de lei, în urma verificărilor ANRMAP”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Modificările aduse miercuri de Guvern legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţii publice urmăresc în special diminuarea riscului de pierdere a unor fonduri europene nerambursabile şi a reducerii birocraţiei, susţine sursa citată.

Astfel, UCVAP va fi reorganizată instituţional şi vor fi simplificate procedurile de verificare efectuate înainte de achiziţia publică, în sensul în care toate observaţiile şi opiniile observatorilor UCVAP vor fi menţionate într-un singur document şi anume în raportul procedurii.

Observatorii UCVAP vor oferi consiliere metodologică autorităţilor publice şi vor verifica toate etapele procedurilor de achiziţie publică având ca sursă de finanţare şi fondurile europene nerambursabile, indiferent de valoarea estimată a contractelor.

Anterior acestor modificări, UCVAP exercita funcţia de verificare a aspectelor procedurale pentru procedurile de atribuire finanţate din fonduri publice, inclusiv fonduri europene nerambursabile, prin selecţie, numai dintre acelea pentru care valoarea estimată depăşea 125.000 de euro în cazul contractelor de furnizare şi de servicii, şi 4.845.000 de euro în cazul contractelor de lucrări.

Modificarea decisă de Guvern are rol preventiv întrucât va permite autorităţilor contractante remedierea din timp a eventualelor neconformităţi constatate de observatorii UCVAP prin aplicarea recomandărilor acestora.

O altă modificarea constă în faptul că UCVAP va verifica toate negocierile fără publicare referitoare la suplimentările de lucrări aferente contractelor iniţial încheiate.

Aplicarea noilor reglementări va conduce la eliminarea birocraţiei întrucât nu se mai emit note intermediare şi avize consultative, ci observaţiile vor fi cuprinse în raportul procedurii, mai susţine Guvernul, în comunicatul de presă.

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă