29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialGurmanderii de weekend. „Ana și Ion“, mâncare bună românească

Gurmanderii de weekend. „Ana și Ion“, mâncare bună românească

Dacă aveți uneori sau deseori nostalgii despre mâncare bună româ­nească și armenească de prin toate colțurile țării, și despre muzica lăutărească live, plus atmosferă familiară, relaxată, mergeți la Constanța, la Ana și Ion, restaurant aflat la doi pași de Piața Ovidiu.

De la bun început vă recomand „La Ana și Ion“ cu căldură, și zău dacă știu un loc mai bun să duci un turist străin în Constanța, ca să-l impresionezi cu gusturile autentic românești.

Își fac singuri aproape tot, cred că ăsta ar fi primul lucru de spus despre ei: pâine, aluaturi, afumături, măcelărie, tocături… Peștele și-l iau din Deltă și, în cele trei rânduri când am mers acolo, l-am găsit pe Paul, chef și coproprietar al business-ului, în timp ce tranșa, cocea, usca sau amesteca neobosit. 

Alături, pe terasa care dă spre o străduță mai mică, un grătar-cuptor-plită de vreo doi metri pătrați stă pornit de dimineață până seara, special ca să facă poftă trecătorilor nevinovați – mie mi-a făcut, de m-am trezit comandând ciolan de porc care se învârtise pe un proțap acolo.

Tingirea cu scoici
 
Undeva pe aceeași terasă, când am mers noi, trona o mare „tingire“ – nici nu știu cum să-i zic, arată ca un disc de grătar de-al nostru spânzurat pe pirostrii, doar că are diametrul de vreun metru jumate – pentru făcut scoici. De la prieteni, am auzit că și iarna e la fel la Ana și Ion, doar că atunci terasa e folosită pentru ceremonia tăierii porcului, câte o țuică… și toate preparatele specifice sezonului sunt făcute „de casă“, chiar acolo. 

Și, dacă am zis cum totul e la vedere la Ana și Ion, special ca să stârnească pofta, să nu cumva să vă imaginați că doar aspectul contează: de la micii producție proprie, ciolane și jamboane, tocane sau pești, gătiți în toate modurile românești imaginabile – toate mâncărurile, începând cu pâinea făcută în casă, sunt gustoase și cu suflet. 

Terasa e primitoare și veselă, colorată, modernă – chiar și cu un hamac și niște șezlonguri – interiorul e mai sobru și pe stil vechi, mai formal. 
În multe seri au lăutari buni „la treabă“, așa că dacă aveți vreun eveniment de sărbătorit românește, dați un telefon să vedeți ce au în meniu atunci la Ana și Ion. Și mergeți cu burțile goale!

Gusturi armânești

Piperchi târgâsiți (sârgâsite) e numele unei rețete armânești din ardei roșii sau kapia tăiați fâșii, dați cu sare și prăjiți în ulei, peste care se pune suc de roșii sau obținut atunci din roșii bine coapte și fierte scăzut, în care se încorporează oul bătut și peste care, după ce se mai răcește, se presară telemea de oaie rasă. Pentru amatorii de gusturi mai puternice, se poate adăuga usturoi ras și puțin ardei iute roșu.   

„La Ana și Ion“ 
Bdul Tomis Nr 17, Constanța
(+4)0761.559.550
www.laanasiion.ro

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă