15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialGunoaie de miliarde la Calarasi

Gunoaie de miliarde la Calarasi

“Salubritatea” SA Calarasi blocheaza de luni de zile eforturile primariei de a organiza o licitatie pentru concesionarea serviciului public de curatenie a orasului. In acest timp, desi firma privata incaseaza miliarde de lei, muntii de gunoaie rasar la aproape orice colt de strada din Calarasi.

Au invocat… interesul public

SC “Salubritatea” SA Calarasi, infiintata prin reorganizarea fostei intreprinderi judetene de gospodarire, este controlata de oamenii de casa ai senatorului Doru Ioan Taracila, printre care se afla si Liviu Vartejanu, membru al Consiliului Judetean din partea PSD. Desi a incasat miliarde de lei lunar, curatenia se face in Calarasi cu aceleasi cateva utilaje invechite. “Salubritatea” speculeaza tocmai lipsa unui contract cu primaria, care sa stipuleze obligatiile furnizorului de servicii si indicatorii de performanta. In prezent, “Salubritatea” blocheaza licitatia primariei pentru concesionarea serviciului public, atacand in instanta hotararea Consiliului Local. “Hotararea CL a vatamat drepturile si interesul public pentru comunitate” – se arata in plangerea formulata de cei de la “Salubritatea”. Plangerea invoca un articol “expirat” din Legea privind regimul concesiunilor.

Incredintare directa in loc de licitatie

Aparatorii firmei private au solicitat instantelor Tribunalului Calarasi “recunoasterea drepturilor SC “Salubritatea” prin aplicarea incredintarii directe” a serviciului de curatenie, in baza art. 40 din Legea 219/1998, care obliga primaria la incredintare directa. Articolul nu mai este in vigoare, fiind modificat prin Legea 528/2004. Legea a desfiintat obligativitatea concesionarii prin atribuire directa, recomandabila fiind licitatia, tocmai ceea ce hotarase Consiliul.

“Salubritatea” recurge la argumente… morale

Desi a dat-o in judecata pentru incalcarea legii, Florentina Moisescu, directorul “Salubritatea”, recunoaste ca primaria nu a incalcat nicio lege. Problema ar fi – spune ea – mai degraba de ordin moral decat legal. “Suntem operatorul traditional al orasului si consideram ca este moral ca firma noastra sa obtina concesiunea”, a declarat Florentina Moisescu.
In opinia sa, in spatele hotararii CL ar sta interesele unei “misterioase” firme de salubrizare. In ciuda actiunii intentate in justitie, Moisescu spune ca “Salubritatea” SA nu se opune organizarii unei licitatii: “Vrem doar un ragaz pentru a ne plati datoriile la stat, ca sa putem participa si noi la licitatie”.

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă