Procurorii DIICOT ลi poliลฃiลtii de la Crombaterea Criminalitฤลฃii Organizate au reuลit sฤ spargฤ o grupare de traficanลฃi de persoane, în urma a nu mai puลฃin de 20 de percheziลฃii pe raza judeลฃelor Botoลani, Mureล, Vrancea ลi Constanลฃa. Este vorba despre un grup infracลฃional care pฤcฤlea oamenii sฤraci din România cฤ le face rost de locuri de muncฤ în Danemarca.
Peste 100 de români, sclavi în Danemarca
Anchetatorii au descoperit cฤ în perioada 2012 – 2015 membrii grupului au recrutat de pe teritoriul României peste o sutฤ de victime, provenind din medii sฤrace, pe care ulterior le-au transportat ลi adฤpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncฤ bine plฤtit.
În fapt, membrii grupului infracลฃional au urmฤrit ca, odatฤ ajunse în Danemarca, victimele sฤ fie aduse în stare de aservire faลฃฤ de aceลtia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba ลi locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, sฤ fie nevoite sฤ locuiascฤ în spaลฃiile stabilite de cฤtre membrii grupului ลi sฤ execute activitฤลฃile impuse de cฤtre aceลtia.
În acest sens, suspecลฃii au însoลฃit ลi asistat persoanele vฤtฤmate în faลฃa autoritฤลฃilor daneze în vederea obลฃinerii codului numeric personal danez.
Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalitฤลฃilor de angajare impuse de cฤtre lege ลi fฤrฤ ca victimele sฤ fie în cunoลtinลฃฤ de cauzฤ, au constituit firme fantomฤ în numele acestora, au deschis conturi bancare ลi au obลฃinut cฤrลฃi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro.
La data de 20.02.2015, între România ลi Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetฤ, având în vedere faptul cฤ infracลฃiunile s-au sฤvârลit pe teritoriile ambelor state, facând obiectul cercetฤrilor deopotrivฤ ale autoritฤลฃilor judiciare române, cât ลi ale celor daneze.
La data de 26.02.2015 partea danezฤ a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracลฃional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operaลฃiunea fiind denumitฤ „Cuibul de Viespi”.
În prezent, cei 20 de membri sunt judecaลฃi de cฤtre instanลฃa danezฤ pentru sฤvârลirea infracลฃiunilor de trafic de persoane, înลelฤciune, fraudฤ informaticฤ ลi evaziune fiscalฤ.
Echipa comunฤ de anchetฤ a beneficiat de sprijin logistic ลi finanลฃare din partea Eurojust.