14.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022
AcasăSpecialGRIVCO intermediaza vanzari de electricitate la Rovinari si Turceni

GRIVCO intermediaza vanzari de electricitate la Rovinari si Turceni

Ministrul Economiei, Codrut Seres, refuza sa faca publice numele firmelor care „capuseaza” prin contracte preferentiale combinatele de la Turceni si Rovinari, asta dupa ce acelasi ministru a declarat ca a descoperit nereguli in acordarea contractelor conform raportului propriului sau Corp de Control.
Raportul este tinut secret de Seres, din motive care au iesit ieri la iveala: chiar firma presedintelui PC Dan Voiculescu, GRIVCO, a primit un contract cu cele doua combinate, datorita caruia castiga in fiecare zi un miliard de lei net cumparand ieftin energie si vanzand-o la pret dublu la consumatori. Deputatul de Gorj Victor Ponta a facut ieri publica intr-o conferinta de presa lista firmelor despre care Seres refuza sa vorbeasca.

DIP, implicat si el

Ponta a declarat ca in timp ce combinatele Turceni si Rovinari disponibilizeaza angajati, exact ministrul Codrut Seres aproba contracte preferentiale acordate prin negociere directa, si nu prin licitatii, cu firmele controlate de Voiculescu si de fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu. Astfel, SC Energy Holding SA, celebra firma patronata de Dan Buzaianu, finul lui DIP, cumpara energie cu 37 de dolari MWh si o revinde dublu, inregistrand incasari zilnice de 120.000 de dolari. SC Enol SA, detinuta in proportie de 99% de Lucian Boghiu, fost director al Electrica, deci un om al lui Dan Ioan Popescu, incaseaza zilnic 5 miliarde de lei intermediind vanzarea de curent electric. GRIVCO SA are un contract care expira in 31 decembrie 2006, iar o alta firma apropiata de DIP, SC Romelectro SA, castiga si ea 5 miliarde lei pe zi. Dar si o companie care se numeste Imobiliar Construct figureaza ca intermediar la vanzarea de energie pe care o cumpara cu doar 119 RON MWh. Victor Ponta l-a acuzat pe Seres ca stia de toate aceste contracte deoarece „acestea nu se incheie fara aprobarea ministrului”. Deputatul PSD a anuntat ca a facut o sesizare la Comisia economica a Camerei Deputatilor si aceasta l-a chemat la audieri pe Codrut Seres pentru a da lamuriri in legatura cu raportul secret al Corpului de Control al MEC. De asemenea, Ponta a anuntat ca va solicita infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind modul in care s-au acordat contractele preferentiale la combinatele Turceni si Rovinari.

Seres incearca musamalizarea raportului

Surse din cadrul Corpului de Control al Ministerului Economiei ne-au declarat ca prejudiciul relevat de raportul de control se ridica la 15.000 miliarde lei, suma care poate duce la raspunderi penale inclusiv pe linie de minister. Insa ceea ce este mai curios, potrivit explicatiilor oferite de sursele citate, „raportul Corpului de Control nu trebuia sa fie facut public deoarece realizarea sa a fost o eroare”. Tot o „eroare” este considerata si iesirea lui Seres, care, spun colaboratorii sai, nu ar fi trebuit sa vorbeasca public despre neregulile de la Turceni, Rovinari, tocmai pentru ca a profitat de pe urma contractelor preferentiale chiar seful de partid al ministrului, Dan Voiculescu. Ca urmare a „erorii” lui Seres, Ministerul Economiei se straduieste din rasputeri sa musamalizeze afacerea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă