Cand se credea ca autoritatile au eradicat gripa aviara in Delta Dunarii, iar viata in aceasta zona intra treptat in normal, dupa isteria generata in urma cu o luna de virusul ucigas, gripa aviara ataca in forta in satele din Delta. Luni dimineata, laboratorul veterinar din Tulcea a confirmat prezenta virusului gripei aviare la pentru gaini care au murit in urma cu cateva zile in satul Caraorman.
O mare ingrijorare
Aceasta informatie a creat o mare ingrijorare atat in randul autoritatilor din judetul Tulcea, cat si in randul specialistilor din Comandamentul National Antiepizootic. Motivul? Satul Caraorman, unde in ultima saptamana au murit foarte multe pasari domestice, se afla in inima Deltei Dunarii, la aproximativ 10 kilometri de localitatea Crisan si la distanta de aproximativ 20 de kilometri de orasul Sulina. Exista suspiciunea ca s-ar fi intrat intr-o noua faza de dezvoltare a epidemiei de gripa aviara in Delta, care ar urma sa se manifeste printr-o explozie a focarelor in mai multe zone din Delta. Aceste supozitii ale specialistilor se bazeaza pe faptul ca in ultima saptamana in mai multe zone din Delta s-au inregistrat mortalitati foarte mari in randul pasarilor salbatice, dar si in randul celor domestice. In satele Partizani, Caraorman si Crisan, in ultimele zile au murit sute de pasari domestice. In apropierea orasului Sulina au fost descoperite, de asemenea, aproape 100 de lebede moarte.
Marian Avram, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea, ne-a declarat ca, deocamdata, analizele de laborator au confirmat prezenta virusului gripei aviare doar la patru gaini din satul Caraorman, dar laboratorul veterinar din Tulcea mai are de efectuat analize la alte 200 de probe biologice prelevate in ultima saptamana de la pasarile domestice moarte in satele din Delta si din alte localitati tulcene, dar si de la pasari salbatice.
Aprobare pentru carantina…
Desi se stia cu certitudine de prezenta gripei aviare in satul Caraorman de luni dimineata, la ora 12 nu se instituise starea de carantina in aceasta localitate. Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea, ne-a declarat ca fortele care ar urma sa intervina in satul Caraorman pentru a impune carantina sunt pregatite, dar nu s-au aplicat masurile specifice intrucat se mai astepta o aprobare scrisa in acest sens de la Comandamentul National Antiepizootic. Prefectul Lefter sustine ca la Caraorman va fi mai facil de aplicat carantina intrucat satul are doar 110 gospodarii, care detin aproximativ 1.800 de pasari domestice. Localitatea se afla pe un grind inconjurat de apa, numai ca este vorba de un grind care se intinde pe cateva mii de hectare, dintre care cea mai mare suprafata este ocupata de Padurea Caraorman, declarata monument al naturii, padure in care traiesc foarte multe pasari si animale salbatice.
O penibila interventie in forta
Autoritatile din Tulcea sustin ca sunt pregatite pentru o interventie in forta in satul Caraorman. Este vorba de detasarea in sat a catorva echipe de veterinari care ar putea ucide cele aproape 2.000 de pasari domestice existente in cateva ore. In depozitele din Tulcea exista, de asemenea, alimente pentru a fi distribuite localnicilor drept ajutoare alimentare. Sunt alimente care au ramas in stoc dupa acordarea unor astfel de ajutoare in satele Ceamurlia de Jos, Maliuc si Vulturu. De asemenea, au fost evaluate si pasarile existente in satul Caraorman, care vor fi ucise. Suma care ar urma sa fie acordata satenilor din Caraorman drept compensatie pentru pasarile ucise se ridica la aproximativ 700 milioane de lei vechi.