11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGreva foamei pentru un monument

Greva foamei pentru un monument

Protestatarul spune că ar fi tendenţioasă exprimarea potrivit căreia principelui Acaţiu Barcsay ar fi fost proprietarul Cetăţii Deva

Un protest mai puţin obişnuit are loc în judeţul Hunedoara. Un bărbat de 72 de ani, din Deva, a intrat, ieri, în greva foamei, în faţa unui monument din oraş dedicat fostului principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay (1658-1660). Protestatarul este nemulţumit că pe obeliscul din piatră a fost trecută o inscripţie care menţionează că fostul principe şi ex-comite de Hunedoara, Acaţiu Barcsay, ar fi fost proprietarul Cetăţii Deva.

Care este motivul de nemulţumire

Membru al unei societăţi culturale din Deva, Constantin Aoanei Rahoveanu solicită modificarea inscripţiei ”proprietar al Cetăţii Deva” de pe monument. El a spus că a verificat mai multe documente, inclusiv în Cartea Funciară, şi în toate ar fi găsit referiri la faptul că statul român este proprietarul Cetăţii Deva şi nu fostul principe Acaţiu Barcsay. Un amănunt istoric este faptul că, în Transilvania, cărţile funciare au fost realizate după ce principatul a fost eliberat de Imperiul Austriac de sub suzeranitatea otomană, deci mult după domnia lui Acaţiu Barcsay.

”Mă nemulţumeşte faptul că inscripţia nu respectă ceea ce spune istoria, cel puţin atât cât am studiat eu. Acest om nu a fost proprietarul Cetăţii Deva. În Cartea Funciară apare că proprietar al Cetăţii Deva este statul român, în administrarea Primăriei şi Consiliului Local Deva”, a declarat protestatarul.

Ce spun istoricii

Varianta protestatarului este confirmată de doctorul în istorie Vasile Ionaş, profesor universitar şi fost director al Arhivelor Statului filiala Hunedoara. Acesta a menţionat că principele Transilvaniei, Acaţiu Barcsay, nu poate fi numit ”proprietar al Cetăţii Deva”, deoarece în anul 1615 Dieta Transilvaniei a dat o hotărâre prin care era interzisă înstrăinarea către particulari a bunurilor Fiscului sau cele ale Statului. Aşadar, Acaţiu Barcsay ar fi avut un drept de folosinţă asupra cetăţii, nu unul de proprietate.

”Acaţiu Barcsay a fost stăpân al Cetăţii Deva în calitatea sa de Principe al Transilvaniei. (…) Cetatea Devei şi domeniul Hunedoarei aparţineau Fiscului, respectiv Statului. După anul 1615 Dieta Transilvaniei a interzis darea în proprietate a bunurilor care aparţineau Statului. De aceea, chestiunea cu inscripţia care apare pe monument ar trebui puţin reanalizată şi, fără îndoială, termenul de “proprietar” ar trebui schimbat cu termenul de “stăpân”, ceea ce este cu totul altceva din punct de vedere juridic şi istoric”, a explicat prof.univ.dr. Vasile Ionaş.

Monumentul din piatră dedicat memoriei fostului comite suprem al Hunedoarei şi Principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay, a fost restaurat şi aşezat în faţa sediului Prefecturii judeţului Hunedoara, în luna noiembrie 2011. La ceremonie a fost prezent ministrul Culturii, Hunor Kelemen.

O soartă tragică

Acaţiu Barcsay (1619-1661) a fost Principe al Transilvaniei între anii 1658-1660. Familia sa provenea din Ţara Haţegului şi era de origibe română, însă maghiarizată. După eşecul expediţiei militare din Polonia, a lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, la 7 octombrie 1658, a fost numit de Înalta Poartă ca principe al Transilvaniei.

Acaţiu Barcsay a abdicat la 31 decembrie 1660, apoi a fost luat prizonier şi condamnat la închisoare în fortăreaţa Chioar. A fost ucis în timpul escortării spre locul de detenţie în primele zile ale lui 1661.
Ca merite culturale, Acaţiu Barcsay este recunoscut drept cel care a tipărit, pe cheltuiala sa, în anul 1648, Catehismul catolic al lui Petrus Canisius, prima carte publicată în limba română cu litere latine.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă