16.9 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSpecialGreco-catolicii trimit un misionar în Africa

Greco-catolicii trimit un misionar în Africa

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, trimite un misionar în Africa. Este vorba de Florin Bode, vicerectorul Seminarului Teologic din Oradea. El va activa în Coasta de Fildeș, acolo unde Biserica Catolică din România a fondat o misiune, prin intermediul Diecezei Romano-Catolice de Iași. Clericul bihorean va activa în această țară din Africa de Vest, care a fost colonie franceză până în 1960. În această țară, cea mai mare parte a creștinilor sunt localizați în partea de sud a țării și există un clivaj între nordul musulman și sudul creștinat. Țara africană a fost zguduită în 2011 de un război civil. Coasta de Fildeș are peste 21 de milioane de locuitori, iar țara este celebră pentru faptul că realizează 40 la sută din producția mondială de cacao.

Misiuni catolice în țări sărace

”Fratele Florin pleacă în această misiune prin intermediul Centrului misionar al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, care are trei misiuni importante: în Coasta de Fildeş şi în Kenia (Africa) şi în Ecuador (America de Sud) unde, în fiecare an, anumiţi seminarişti, care şi-au terminat parcursul formativ în cadrul Seminarului, merg pentru a face o experienţă misionară de şase luni în vederea viitoarei hirotoniri”, potrivit biroului de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Misiunea catolică românească din Coasta de Fildeş se află în localitatea Djebonoua, aflată la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de capitala economică a ţării, Abidjan. În cadrul acestei misiuni sunt 53 de comunităţi. ”În 30 dintre acestea se săvârşeşte liturghia fie duminica, fie într-o altă zi a săptămânii. Este o activitate intensă care îţi solicită şi partea fizică dar, în special, spiritul. Vestirea Evangheliei este împletită cu operele de caritate şi umane, deoarece majoritatea locuitorilor acelor zone trăiesc la limita sărăciei extreme.

Responsabilul misiunii din Coasta de Fildeş e părintele Gabriel Vasile Cimpoieşu din Die­ceza de Iaşi. În 12 ani de activitate misionară, de când se află în această misiune, preotul Gabriel a celebrat peste 400 botezuri și 15 căsătorii, câştigând o bogată experienţă spirituală şi umană. Providenţa divină are grijă şi de aceste suflete şi în cazul unor condiţii materiale foarte precare îşi face simţită prezenţa prin preoţii şi trimişii săi. Să ne rugăm ca Dumnezeu să cheme cât mai multe suflete misionare, pentru ca vestea Lui cea bună să ajungă până la marginile lumii şi astfel fiecare colţ de lume să-l preamărească pe Creatorul a toate. Ne rugăm ca Isus cel răstignit şi înviat să-l trimită pe Spiritul său cel Sfânt asupra noului misionar care astăzi, în numele întregii Biserici, este trimis să fie mărturisitorul Cuvântului, semn al prezenţei sale în lume, oglindă a iubirii divine pentru întreaga omenire. Ne rugăm pentru ca el să nu se descurajeze în dificultăţi, ci, condus de Cuvântul lui Dumnezeu, să fie speranţă pentru toţi”, spun reprezentanții episcopiei bihorene.

Ritual special pentru tânărul misionar

Plecarea tânărului cleric în misiune pe continentul negru a fost precedată de un ritual special, oficiat chiar de episcopul Virgil Bercea. Reprezentanții episcopiei bihorene spun că temeiul teologic al plecării misionarului este reprezentat de Evanghelie. ”Domnul nostru Isus Cristos, care a fondat Biserica pe temelia apostolilor, a trimis în lume pe ucenicii săi pentru ca toate popoarele şi toţi oamenii să cunoască vestea cea bună a mântuirii şi, prin el, să aibă viaţă din belşug. Biserica, primind misiunea de a continua opera lui Isus Cristos pentru mântuirea lumii, trimite şi astăzi la toţi oamenii martori ai adevărului şi ai iubirii, pentru ca toţi să cunoască şi să iubească un singur Dumnezeu: Tată, Fiu şi Spirit Sfânt. În cadrul Slujbei Vecerniei săvârşită la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea, în seara zilei de marţi, 8 martie, Preasfinţia Sa Virgil Bercea a oferit fratelui Florin Bode, vicerector al Seminarului, mandatul de misionar al lui Cristos cel înviat, oferindu-i totodată şi însemnele misionarului: Evanghelia şi Crucea”, spun repre­zentanții episcopiei orădene. “Primeşte Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos, ca să fie pentru tine lumină şi călăuză în drumul tău, hrană pentru viaţa ta. Rămâi credincios Cuvântului lui Dumnezeu şi vesteşte-l cu bucurie, pentru ca viaţa ta să fie Evanghelie vie”, i-a spus episcopul Virgil Bercea. „În numele întregii comunităţi ecleziale îţi încredinţăm crucea misionară. Învaţă pe toţi cei pe care îi vei întâlni în drumul tău să privească spre Cristos cel răstignit ca spre unicul izvor de mântuire. El să te ajute şi să te încurajeze în toate greutăţile pe care le vei întâlni. Să fie pentru tine un însoţitor de nedespărţit în toate activităţile tale”, a adăugat episcopul greco-catolic de Oradea. 

Cele mai citite

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă