11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGRECIA. Noul ministru de Finanţe susţine că ţara sa NU A CAPITULAT...

GRECIA. Noul ministru de Finanţe susţine că ţara sa NU A CAPITULAT în faţa creditorilor

Euclid Tsakalotos, Noul ministru grec de Finanţe de la Atena, a prezentat vineri seară în faţa Parlamentului că ţara sa nu a capitulat la ultimele negocieri cu creditorilor internaţionali, el insistând pe diferenţele faţă de propunerile anterioare, respinse de greci prin referendum, relatează agenţiile AFP şi EFE preluat de Agerpres.

În intervenţia sa în faţa parlamentului, Tsakalotos a combătut şi criticile apărute în rândurile stângii radicale Syriza, unii membri ai acestei formaţiuni aflată la guvernare acuzându-l pe Tsipras de “capitulare”, întrucât unele dintre propunerile trimise joi seară creditorilor internaţionali cuprind şi multe concesii făcute acestora, deşi ultima lor iniţiativă a fost respinsă de greci prin referendum. 

Astfel, ministrul grec a susţinut că, pe lângă restructurarea datoriei, propunerile lui Tsipras conţin şi măsuri fiscale şi un plan de investiţii, denumit “planul Juncker”. El a adăugat că, în faţa solicitării unor state din zona euro de a reduce cheltuielile bugetare, guvernul grec a răspuns cu propuneri de măsuri menite să crească veniturile la buget. 

În acest context, Tsakalotos a subliniat revizuirea modului de repartizare a poverii fiscale, astfel încât aceasta să cadă în special pe cei cu venituri mari, printre propuneri numărându-se instituirea ‘impozitului de solidaritate’ pe care ar urma să-l plătească cei cu astfel de venituri, creşterea taxelor aplicate armatorilor, creşterea TVA-ului pentru produsele de lux, precum şi măsuri de combaterea a evaziunii fiscale, cum ar fi crearea unui cadastru. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă