16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSurse: Miniștrii de Finanțe din zona euro și Grecia au ajuns la...

Surse: Miniștrii de Finanțe din zona euro și Grecia au ajuns la un acord

Ministrii de Finanțe din zona euro (Eurogroup), reuniți vineri la Bruxelles pentru a discuta oficial ultima solicitare a Greciei, sunt de acord cu prelungirea ajutorului financiar, au declarat surse europene, potrivit Hotnews.

 Discutiile de vineri seara au inceput in jurul orei 17.00 (ora României), reprezentând a treia runda de negocieri privind situația din Grecia.

Decizia vine pe fondul unor discuții aprinse dintre Uniunea Europeană și reprezentanții celorlalte state din fostul bloc comunist care nu mai sunt dce acord să ajute financiar Grecia.

Fostele republici comuniste care au devenit între timp membre ale zonei euro cu prețul unor lungi ani de austeritate și a unor reforme dureroase nu dau dovadă de prea multă simpatie față de Grecia, afirmând chiar că eurozona ar supraviețui foarte bine în față "Grexit"-ului, scrie AFP.

Într-un interviu acordat Financial Times, premierul Slovaciei Robert Fico a exclus sec orice ajutor suplimentar din partea țării sale pentru Grecia, afirmând că privește cu "calm" o eventuală ieșire a acestei țări din zonă euro. "Nimeni din Europa nu vrea să dea bani Greciei", a afirmat șeful guvernului slovac de stânga, adăugând că i-ar fi "imposibil să explice opiniei publice că 'saraca' Slovacie trebuie să subvenționeze Grecia". "Să explici oamenilor că trebuie să dăm bani grecilor, cu salariile și pensiile lor? Imposibil. Imposibil", a subliniat el.

Slovacia, țara cu 5,4 milioane de locuitori și membră a zonei euro din 2009, amenințase deja în iunie 2012 că va cere ieșirea Greciei din Zonă euro în cazul în care Atena nu aplică un plan de austeritate în schimbul ajutorului internațional care a salvat țara de faliment. Potrivit Estoniei, țara cu 1,3 milioane de locuitori, o eventuală ieșire a Greciei din zonă euro ar avea un impact slab asupra monedei unice europene.

Fostă republică sovietică, Estonia s-a alăturat zonei euro în 2011, înaintea Letoniei (2014) și a Lituaniei (2015). Lovită de criză în anii 2008-2009, Estonia a reușit să-și redreseze economia cu prețul unei cure de austeritate fără precedent.

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă