11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialGigi Căciuleanu, dansând de o jumătate de veac plus un minut

Gigi Căciuleanu, dansând de o jumătate de veac plus un minut

Acum exact 50 de ani, Gigi Căciuleanu a debutat ca dansator pe scena Teatrului Mic în coregrafia lui Miriam Răducanu. Marele coregraf sărbătoreşte acest lucru revenind la Teatrul Mic, ca interpret cu noua sa creaţie coregrafică „Un minut de dans sau Uf!!!“, pe care şi-a dorit-o în tradiţia „Nocturnelor 9½“ realizate de „Măiastra“ Miriam Răducanu, căreia îi dedică acest spectacol.

Premiera va avea loc pe 5 şi 6 septembrie, orele 20:00, în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“. “Montarea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipseşte decât un minut de dans, înainte de partea finală”, mărturisește Gigi Căciuleanu.

Acest minut de dans, coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în prezenţa publicului. Iar protagoniştii, compozitorul muzicii și cuplul de dansatori, vor trebui să “facă faţă”, să se adapteze în “stare de urgenţă”, fanteziei sale de moment trebuind să memoreze partitura coregrafică şi  bineînțeles cea muzicală, ambele inventate în ultima clipă, s-o integreze şi s-o interpreteze, cât se poate de bine. Pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma sa finală.

La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi “să-şi pună picioarele în apă rece” pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva.

Muzica îi aparține “omului-orchestră” Paul Ilea căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai cunoscute şi populare ale “colegului” său întru muzică şi trăznăi Wolfgang Amadeus Mozart, dar să le dezvolte apoi în felul său cu cât mai multă “drăgăstoasă ireverenţă”.

Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori “nebunului” proces creator, necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans.

Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Astfel, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator care va vedea chinurile creaţiei pentru artişti! Uf!!!”     

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă