13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialGermania introduce salariul minim

Germania introduce salariul minim

Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede introducerea salariului minim, de 8,5 euro pe oră, o schimbare majoră de politică economică, care vizează aproximativ 5 milioane de angajaţi remuneraţi în prezent sub acest prag, potrivit Wall Street Journal, anunță Mediafax.

Proiectul vizează introducerea salariului minim începând de anul viitor, cu o perioadă de tranziţie de doi ani acordată pentru ca măsura să nu intre în conflict cu contractele existente de muncă la nivel regional sau sectorial.

În prezent statul german nu intervine în negocierile privind salariile şi programul de lucru, stabilite în general de patronate şi sindicate în acorduri colective.

Salariul minim nu se va aplica în cazul persoanelor sub 18 ani şi nici în primele şase luni de lucru ale unei persoane aflate în situaţie de şomaj pe termen lung care şi-a găsit un loc de muncă, potrivit proiectului.

Guvernul anticipează că parlamentul va vota în această vară asupra măsurii.

Introducerea salariului minim s-a dovedit populară în rândul germanilor după ce a fost propusă anul trecut, în campania pentru alegerile generale, de către coaliţia care a susţinut candidatura cancelarului Angela Merkel pentru un cel de-al treilea mandat la conducerea guvernului. În UE, numai şapte state din cele 28 nu au stabilit un salariu minim.

Susţinătorii propunerii consideră că introducerea unui salariu minim va aduce echilibru în economie, care depinde în mare măsură de exporturi, în timp ce cererea internă nu contribuie semnificativ la creştere.

Pe de altă parte, opozanţii proiectului, printre care se numără instituţii precum Deutsche Bank sau institutul de cercetare economică Ifo, au avertizat că impunerea unui salariu minim ar putea conduce la pierderea a 900.000 de locuri de muncă, multe dintre acestea în regim part-time.

Mai mulţi oficiali guvernamentali germani au afirmat că estul Germaniei (fosta Republică Democrată Germană) va fi cea mai afectată regiune după introducerea salariului minim, având în vedere nivelul mai ridicat al şomajului şi veniturile mai scăzute din zonă.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă