17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialGermania, „dependentă de exporturi“

Germania, „dependentă de exporturi“

Folosind un limbaj deosebit de dur, SUA critică direct politicile economice ale Germaniei, care fragilizează stabilitatea economiei în Europa şi restul economiei mondiale. Criticile apar în raportul semestrial al Trezoreriei americane, iar cotidianul german Faz consideră termenii „neobişnuit de clari“. De această dată, Washingtonul nu mai ţine seama de ter­meni diplomatici şi foloseşte un vocabular destinat diagnosticării unui bolnav.

Într-un limbaj neobişnuit de dur, Statele Unite au făcut cunoscută nemulţumirea lor faţă de politicile comerciale ale Germaniei în raportul bianual al Trezoreriei, consacrat politicilor economice internaţionale şi adresat Congresului. Departamentul Trezoreriei a identificat modelul de creştere al Germaniei datorat exporturilor drept un factor major responsabil de fragilitatea redresării statelor membre UE. „Ritmul anemic de creştere a cererii interne în Germania şi dependenţa sa faţă de exporturi fragilizează” eforturile care vizează stabilizarea economiei în zona euro. „Rezultatul este o tendinţă deflaţionistă pentru zona euro, ca şi pentru economia mondială”. Deflaţia, precizează Wall Street Journal, se traduce prin scăderea persistentă a veniturilor şi a preţurilor, creând un ciclu de fragilitate economică ce se autoîntreţine. Aceste critici ale Finanţelor americane intervin într-un moment în care relaţiile dintre Washington şi Berlin sunt tensionate din cauza afacerii interceptărilor realizate de NSA, iar funcţionarii din ambele ţări se înfruntă asupra mai multor probleme. Ani de zile, acest raport semestrial a fost ocazia pentru SUA de a critica politica comercială dusă de China, dar de această dată Germania este cea arătată cu degetul.

SUA se confruntă cu o slabă creştere şi fac faţă plângerilor unor ţări pe tema tentativelor lor de relansare a unei economii atone, inclusiv politicile de credite facile ale Băncii Federale, Fed. Lumea finanţelor a luat SUA drept ţintă în privinţa impactului economic global al certurilor bugetare dintre Casa Albă şi Congres, inclusiv paralizia parţială a guvernului ca urmare a luptelor privind plafonul datoriei.

În ultimul raport, Departamentul Trezoreriei critică politicile economice ale celor mai mari trei economii mondiale, după SUA. Accentul pus pe Germania reprezintă o schimbare drastică în angajamentul economic al Administraţiei Obama cu unul din aliaţii cei mai importanţi. De la debutul crizei datoriei în zona euro, în 2010, responsabilii americani au evitat criticarea publică a Germaniei, ţinând cont de rolul său central în menţinerea intactă a blocului monedei europene. Preşedintele Obama şi înalţii săi funcţionari au lucrat discret în culise pentru a face presiuni asupra Germaniei fără a se şti public. FMI nu a încetat să solicite Germaniei stimularea cererii interne, subliniind că importantul său excedent comercial se realizează în detrimentul vecinilor ei din sud. Unii critică evaluările din raport, precizând că, în aproape două decenii, nici un partener comercial major nu a mai fost calificat ca manipulator de devize. Dar Statele Unite folosesc acest raport ca o unealtă diplomatică pentru a influenţa ţările în ce priveşte politicile lor economice şi comerciale.

„Lovitură frontală“

Plângerile legate de modelul economic al Germaniei incluse în raport sunt binecunoscute şi au fost transmise discret de către autorităţile americane în cursul anilor. Dar ultimele sunt „o lovitură frontală”, potrivit cotidianului german Faz, mai ales că sunt incluse într-un raport ce se concentrează în general asupra devizelor şi mai puţin asupra economiilor.

Euro s-a întărit în acest an cu 4%, ca urmare a creşterii încrederii investitorilor într-o reluare a creşterii în zona euro şi în semnalele Fed că va continua politicile sale de bani facili. Euro, stabilit la 1,3736 dolari la New York, a crescut uşor la finele şedinţei, după ce Trezoreria a publicat raportul miercuri seară. Germania contribuie la definirea politicii economice pentru restul zonei euro, iar Washingtonul vrea ca zona euro să nu apese prea greu asupra exporturilor, în locul cererii interne pentru ieşirea din marasmul economic. Dependenţa de zona euro a exporturilor face mai dificilă – pentru SUA şi alte state – rezolvarea propriilor probleme economice. Independent de criticile dure din străinătate, politicienii germani discută de mijloace de stimulare a investiţiilor publice şi a întreprinderilor în ţară. Şi există un larg consens în Germania că marile excedente comerciale ale ţării sunt un semn de sănătate şi de competitivitate.

În raport, Trezoreria menţine îngrijorările sale asupra politicilor de schimb ale Coreii de Sud, Chinei şi Japoniei, dar nu este acuzată nici una dintre ele că manipulează devizele. SUA au reiterat criticile faţă de Beijing, afirmând că guvernul chinez trebuie să permită „o netă subevaluare” a yuanului. În ce priveşte Japonia, raportul arată că respectă recentele acorduri monetare internaţionale şi mai avertizează Coreea de Sud să limiteze intervenţia pe pieţele devizelor.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...
Ultima oră
Pe aceeași temă