12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialGermania ar putea „regândi” relațiile cu Turcia, după arestarea unor cetățeni germani....

Germania ar putea „regândi” relațiile cu Turcia, după arestarea unor cetățeni germani. Reacția Ankarei

Cancelarul german Angela Merkel a precizat, vineri, că Germania ia în considerare „regândirea” relațiilor cu Turcia, în contextul în care doi cetățeni germani au fost arestați de regimul lui Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters, potrivit Mediafax.

„Trebuie să reacţionăm decisiv”, a afirmat Angela Merkel, subliniind că este „probabil” ca Berlinul să „regândească” relațiile cu Ankara.

Precizările vin în contextul în care numărul cetățenilor germani reținuți în Turcia, care a ajuns la 12. În urmă cu doar câteva zile, Merkel a cerut Turciei eliberarea cetăţenilor germani.

„Încarcerarea acestor cetăţeni este nejustificată şi cerem eliberarea lor. Ne aflăm într-o fază foarte complicată a relaţiei cu Turcia. Am vrea să avem relaţii mai bune, dar acest lucru trebuie să se întâmple odată cu îndeplinirea principiilor statului de drept", a spus cancelarul.

Și Ministerul german de Externe a denunțat arestarea cetățenilor „din motive politice".

 

Reacția Ankarei

În replică, șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a denunțat reacția Berlinului, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Când arestăm un pucist, Germania începe să se indigneze. Dar nu este problema ta!. Este, de asemenea, cetățean turc, dar ea întreabă: 'De ce îmi arestezi cetățeanul?' Dacă este implicat într-un puci eșuat, dacă l-a sprijinit, de ce îl protejezi?", a declarat Mevlut Cavusoglu, citat de agenția proguvernamentală Anadolu. 

Potrivit agenției private Dogan, este vorba despre doi germani de origine turcă, reținuți pe aeroportul din Antalya (sud-vest) pentru presupuse legături cu puciul de la 15 iulie 2016. Dogan nu a precizat dacă ei aveau cetățenia turcă, așa cum a lăsat să se înțeleagă Mevlut Cavusoglu.

Relațiile dintre Berlin și Ankara s-au deteriorat semnificativ după puciul eșuat, atribuit de Turcia predicatorului Fethullah Gulen care neagă faptele. Germania a condamnat ferm epurările de o amploare fără precedent lansate de putere împotriva presupușilor partizani ai mișcării Gulen. Ankara acuză Berlinul că dă dovadă de indulgență față de „teroriști", adăpostind separatiști kurzi și presupuși complotiști.

În august, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a îndemnat pe turcii din Germania să nu voteze pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel, Partidul Social Democrat (SPD) sau pentru Verzi, la alegerile parlamentare din septembrie, considerând că aceste partide sunt „dușmani ai Turciei".

Germania, care numără vreo trei milioane de persoane de origine turcă dintre care jumătate cu drept de vot, a denunțat un amestec inacceptabil.

Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă