16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGeorgiana Hosu vrea să devină șef definitiv la DIICOT

Georgiana Hosu vrea să devină șef definitiv la DIICOT

Adjuncta procurorului-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Elena Giorgiana Hosu, este printre candidații pentru șefia Instituției.

De asemenea, după suspendarea Alinei Bica de la șefia DIICOT, interimatul a fost preluat de Georgiana Hosu. 

„Secția de procurori a CSM a dispus suspendarea din funcția de procuror (Alina Bica n.r), până la soluționarea definitivă a cauzei doamnei procuror-șef ca urmare a luării măsurii arestive preventive față de aceasta. (….) În raport de soluția care se va dispune își va relua activitatea sau va fi exclusă din magistratură, potrivit prevederilor legale”, a anunțat președintele CSM, Gheorge Muscalu, la acea vreme. 

Magistrata este a doua persoană din DIICOT din luna mai a anului 2013, după ce a fost propusă de premierul Victor Ponta, pe atunci şi ministru interimar la Justiţie, pentru funcţia de procuror-şef adjunct.

„Crearea unei structuri proprii de poliţie judiciară probabil e în proiectul oricărui procuror DIICOT, pentru că e o realitate şi e o structură funcţională până la urmă. Nu trebuie decât apropiată într-o formă legală DIICOT-ului”, spunea Elena Giorgiana Hosu.

Citește și: Care sunt candidații pentru șefia DIICOT

Printre cele mai cunoscute dosare soluţionate în cariera sa este cel în care omul de afaceri israelian Sorin Beraru a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe procuroare cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, afaceristul a ajuns după gratii, cu o sentinţă de şapte ani de închisoare, relata Digi 24. 

Elena Hosu are şi experienţă de manager. Până să ajungă procuror-şef adjunct al DIICOT, a condus, timp de cinci ani, biroul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul Direcţiei. Ea a intrat în magistratură în 1995 şi a ajuns, după doar trei ani, la Parchetul General, unde a soluţionat dosare până în 2004, când a intrat în DIICOT.

Activitatea profesională a Elenei Hosu

2013 – prezent-procuror-şef adjunct al DIICOT

2012 – 2013 – procuror-șef al Servicului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2007 – 2012 – procuror-șef al Biroului de combatere a macrocriminalității economico-financiare, DIICOT

2004 – procuror în cadrul DIICOT

1998 – 2004 – procuror în cadrul Parchetului General

1995 – 1998 – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1

1995 – absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii București.  

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă