2.4 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. George Maior, fost director SRI, audiat în ancheta privind alegerile din...

VIDEO. George Maior, fost director SRI, audiat în ancheta privind alegerile din 2009, refuză să dea detalii despre vizita lui în casa lui Gabriel Oprea: A fost o vizită privată. Am fost şi sunt prieten cu Oprea şi Dîncu

UPDATE 10,15: George Cristian Maior le-a declarat parlamentarilor din cadrul comisiei de anchetă că vizita lui acasă la Gabriel Oprea a avut caracter privat iar din acest motiv această vizită nu ar face parte din obictul de activitate al Comisiei parlamentare.

"Nu voi expune niciodată viața mea privată în fața unei comisii", a susținut George Cristian Maior. El a precizat că relația lui cu fostul vicepremier Oprea "a fost și este o relație de prietenie".

George Cristian Maior a precizat că această relație cu Gabriel Oprea datează din anii 2001 – 2002, când ambii au fost membri în guvernul Năstase.

„L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director, inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a explicat George Cristian Maior.

Întrebat, pe de altă parte, cum ar caracteriza relaţia lui cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este ”o relaţie de veche prietenie”.

În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu jurnalistul Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.

Referitor la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecarei instituţii” pe care o reprezentau.


UPDATE 10,10:  Fostul director al SRI, George Cristian Maior, a precizat, în fața Comisiei parlamentare, că perioada alegerilor prezidențiale din anul 2009 a fost una "extrem de tensionată".


George Cristian Maior, actualul ambasador al României în SUA, este audiat, luni, de Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din anul 2009.

La acel moment, Maior era directorul SRI. Audierea lui Maior fusese inițial programată pentru data de 6 iunie, dar a fost amânată pentru 12 iunie.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, senatorul Mihai Fifor, a anunțat că Maior i-a trimis o scrisoare în care solicita să fie audiat în data de 12 iunie și nu la 6 iunie, informează Agerpres.

"Eu am primit o scrisoare din partea domnului ambasador Maior. Am avut și o convorbire telefonică. Nu este secret. Am fost sunat marți de domnul ambasador care a spus că nu va fi în țară mai devreme de data de 12 și a solicitat ca audierea, pe care noi o dorim, să aibă loc pe data de 12. Membrii comisiei au fost de acord cu acest lucru", a precizat Mihai Fifor.

Ambasadorul George Maior a precizat că vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA nu are nicio legătură cu audierea sa la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, adăugând că ''este firesc să te prezinți în fața Parlamentului''.

''Nu are nicio legătură aspectul intern care mă privește cu această vizită și cu calitatea diplomației exercitată aici. Este un lucru firesc să te prezinți în fața Parlamentului, nimeni nu are de ascuns ceva sau vreo inhibiție din acest punct de vedere. Chiar aștept cu plăcere aceste audieri'', a declarat George Maior.

Potrivit programării făcute de Comisia parlamentară de anchetă, miercuri ar urma să fie audiată Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA. Ea însă a anunțat deja că nu se va prezenta la audiere.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...

Italia a despăgubit în premieră victime ale crimelor naziste

Italia a plătit pentru prima dată despăgubiri victimelor crimelor de război naziste, dându-le 800.000 de euro moștenitorilor unui bărbat ucis într-un masacru civil din...

Consilier securitate națională Casa Albă: SUA are muniție insuficientă în cazul unui conflict cu China

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat miercuri că Statele Unite ar putea rămâne rapid fără muniţie în cazul...
Ultima oră
Pe aceeași temă