17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecial„Gangsterul jihadist“ a murit din nou?

„Gangsterul jihadist“ a murit din nou?

Potrivit autorităţilor libiene recunoscute de comunitatea internaţională, şeful jihadist Mokhtar Belmokhtar, numit „gangsterul jihadist“ al Saharei, a fost ucis în timpul unei lovituri aeriene americane în Libia. El a mai fost declarat mort în aprilie.

Armata americană a efectuat un bombardament în Libia în noaptea de sâmbătă spre duminică, un atac ce l-a vizat pe algerianul Mokhtar Belmokhtar, celebrul „gangster jihadist” din Sahara, fost şef al Aqmi, Al Qaeda în Maghreb, figură a rebeliunii jihadiste în Africa de Nord şi Sahel. El este creierul sângeroasei luări de ostatici la situl gazier algerian In Amenas, în 2013. Guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională a confirmat moartea teroristului, dar Pentagonul a precizat că  „evaluează rezultatele operaţiunii şi va furniza informaţii suplimentare când va fi cazul”.

„Avioane americane au participat la o operaţiune care s-a încheiat cu moartea lui Mokhtar Belmokhtar şi a unui grup de libieni aparţinând unei organizaţii teroriste din estul Libiei”, au precizat autorităţile libiene pe pagina lor de Facebook, adăugând că loviturile au avut loc „după consultări cu guvernul interimar libian”.

Incertitudine

La Washington, Pentagonul a anunţat că armata americană a efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o lovitură aeriană care a vizat o ţintă „teroristă legată de Al Qaeda” în Libia. Operaţiunea s-a derulat în zona unei ferme la Ajdabiya, la 160 km vest de Benghazi, capitala estului libian, unde Belmokhtar ţinea o reuniune cu alţi şefi de grupuri extremiste, între care membri ai Ansar Asharia, organizaţie clasificată ca teroristă de către ONU. Jihadiştii au anunţat moartea a şapte militanţi în raid, iar o pagină Facebook a unui grup islamist din Ajdabiya a publicat fotografii ale corpurilor şi numele persoanelor ucise, fără nici o referire la Belmokhtar. Lupte sângeroase au avut loc apoi în jurul spitalului din oraş, jihadiştii încercând în zadar să preia controlul acestuia pentru a-şi îngriji răniţii.

Născut în iunie 1972 la Ghardaia, la porţile Saharei, Belmokhtar a luptat de tânăr în Afganistan, în 1991, unde şi-a pierdut un ochi, ceea ce i-a atras porecla de „Chiorul”. Fost şef al Al Qaeda în Maghreb (Aqmi), faţă de care a intrat în disidenţă, Mokhtar Belmokhtar şi-a creat la finele anului 2012 propria sa unitate de combatanţi, „Semnatari prin sânge”. În ianuarie 2013 el a revendicat atacul sângeros şi luarea masivă de ostatici la In Amenas, în Sahara algeriană, soldat cu moartea a 37 de străini, a unui algerian şi a 29  răpitori.

Considerat „mort“ în 2013

În aprilie 2013, Ciadul l-a declarat mort, dar Belmokhtar a reapărut şi în mai 2013 a revendicat un dublu atentat sinucigaş în Niger, cu 20 de morţi. Condamnat la moarte de două ori de justiţia algeriană, Belmokhtar a comandat asasinarea a patru francezi în Mauritania în 2007 şi a luat ostatici doi cetăţeni canadieni în 2008 şi trei spanioli şi doi italieni un an mai târziu. Bombardamentele americane coincid cu violentele confruntări între grupuri jihadiste rivale la Derna, fief al islamiştilor radicali în Libia, la 280 km est de Benghazi, la rândul său aflat la 1.000 km est de Tripoli.

Ostilităţile au fost declanşate săptămâna trecută, după asasinarea de către un grup legat de Statul Islamic a unui lider al Majless Mujahidin Derna, o miliţie islamistă radicală rivală, apropiată de Al Qaeda. Aruncată în haos după căderea, în 2011, a fostului dictator Muammar Ghadafi, Libia  este sfâşiată de luptele dintre miliţii bine înarmate şi ţara are în prezent două guverne şi două Parlamente rivale. Unul, recunoscut de comunitatea internaţională, instalat în estul libian, altul la Tripoli, sub controlul Fajr Libya, o coaliţie de miliţii. Grupurile jihadiste au profitat de acest haos, în special SI, care s-a infiltrat anul trecut în Libia şi la 9 iunie a preluat controlul total asupra oraşului Sirta. 

„Insesizabilul“ jihadist Mokhtar Belmokhtar a fost ţinta unui raid american în estul Libiei. Guvernul libian a anunţat că a fost ucis, Pentagonul aşteaptă „evaluarea rezultatelor“ operaţiunii.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă