17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, “amiralii” britanici ai Forţelor...

GALERIE FOTO. “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, “amiralii” britanici ai Forţelor Navale Române

Fregatele “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria”, două nave – surori, produse în Marea Britanie, sunt cele mai puternice vase de război ale României.

În mod paradoxal, nici „Regele Ferdinand”, nici „Regina Maria” nu poartă titlul de navă –amiral a României, pentru că această denumire onorifică a rămas atribuită celei mai vechi dintre fregatele României – nava “Mărăşeşti”.

„Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” îi sunt însă superioare lui “Mărăşeşti”, din toate punctele de vedere.

Citeşte şi: FOTO. Cum se antrenează militarii români pe navele NATO

 4900 de tone, 148 de metri lungime, opt punţi, 30 de noduri viteză maximă şi o autonomie de 4500 de mile marine – acesta e portretul robot al fiecăreia dintre cele două fregate aduse din Anglia.

Armamentul fiecărei nave este compus dintr-un tun de calibrul 76 de milimetri, instalaţii de lansare a torpilelor şi mitraliere. Navele au sisteme radar separate – pentru navigaţie şi pentru luptă. Camera de conducere a acţiunilor de luptă, cea mai secretă de pe navă, n-are hublouri şi este scufundată permanent în întuneric, zi şi noapte, ca un adăpost subteran. Aici, ofiţerii de serviciu urmăresc doar imaginile de pe monitoare dar ştiu mai bine decât cei de afară ce se află în jurul navei lor – pentru că un radar „vede” până la 80 de kilometri distanţă.

Pentru o protecţie suplimentară, dar şi pentru diversificarea operaţiunilor de atac, fiecare fregată poate lua la bord şi un elicopter Puma Naval.

Cu prilejul unei vizite de documentare la bordul fregatei, comandantul secund de pe „Regina Maria”, comandorul Marian Ciobotaru, ne-a precizat că nava lui poate trece chiar prin medii contaminate chimic sau nuclear.

205 oameni – ofiţeri, maiştri militari şi soldaţi – intră în compunerea echipajului fiecăreia dintre cele două fregate. “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria” sunt, fiecare dintre ele, o bază militară plutitoare, având chiar şi indicativ millitar propriu, asemeni unităţilor de pe uscat.

Citeşte şi: Un SUBMARIN turcesc vine spre Constanţa. Va fi ŢINTA navelor de RĂZBOI

Niciuna dintre cele două nave nu este, însă, nouă. Au fost construite în Marea Britanie în anii 1986 – 1987, fiind botezate “Coventry” şi “London”. Royal Navy le-a folosit în foarte multe misiuni, mai ales  antisubmarin – aceasta fiind calificarea “de bază” a celor două fregate. În anul 2002, Marea Britanie a vrut să le caseze, dar şansa lor a fost decizia României de a le cumpăra, contra sumei de 134 milioane de euro.

La momentul respectiv (ianuarie 2003), s-a speculat că achiziţionarea din Marea Britanie a două nave care, altfel, ar fi fost trimise la fier vechi  reprezintă un preţ pentru obţinerea sprijinului britanic în vederea intrării României în NATO – care s-a produs în anul 2004.

Dincolo de aceste speculaţii, “Regele Ferdinand” şi “Regina Maria” sunt, în acest moment, singurele nave militare româneşti apte să participe, în mod onorabil, alături de navele occidentale, la misiuni NATO.

Citeşte şi: “Delfinul” românesc – în topul celor mai bune 5 SUBMARINE ruseşti din toate timpurile

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Putin depune jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei

Vladimir Putin depune jurământul de președinte al Rusiei, la începutul celui de-al cincilea mandat de șef al statului. Ceremonia se desfășoară la Moscova, la Palatul...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

SNPPC susține protestul de joi al pensionarilor militari: „Incoerența legislativă și discriminarea determină ieșirea în stradă”

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a transmis, marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă