15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO A cincea zi de proteste. Sute de persoane s-au adunat...

GALERIE FOTO A cincea zi de proteste. Sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii. Cinci sindicate s-au alăturat protestelor în Capitală

UPDATE: Protestele sunt în desfăşurare în 19 localităţi din ţară, în alte 43 manifestaţiile s-au încheiat, potrivit situaţiei înregistrate până la ora 21.45, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

UPDATE: Jandarmii au dus la secţii de poliţie patru persoane din Piaţa Universităţii asupra cărora au găsit un spray iritant lacrimogen, un box, un cuţit şi un baston telescopic, precum şi o persoană care a refuzat să se legitimeze, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, potrivit Mediafax.

“Cinci persoane au fost duse la secţiile de poliţie, unul pentru că avea un spray iritant lacrimogen, unul pentru că avea un box, unul pentru că avea un cuţit, unul pentru că avea cu baston telescopic, iar unul pentru refuz de legitimare”, a spus Florin Hulea.

UPDATE: Protestele sunt în desfăşurare în 27 de localităţi din ţară, în alte 34 manifestaţiile s-au încheiat, potrivit situaţiei înregistrate până la ora 21.00, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

Potrivit estimărilor MAI, în toată ţara au protestat aproximativ 9.700 de persoane, în Capitală fiind aproximativ 1.000, a spus Marius Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a precizat că cele aproximativ 9.700 de persoane au protestat în 60 de localităţi.

UPDATE: Studenţii care au ajuns, marţi seară, în Piaţa Universităţii au trecut înainte pe la Ministerul Educaţiei, unde timp de zece minute au scandat, cerându-i ministrului Daniel Funeriu să demisioneze, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Ionuţ Poenaru.

“Am trecut pe la Ministerul Educaţiei şi am scandat zece minute. I-am cerut ministrului să îşi dea demisia cât de repede poate”, a spus Ionuţ Poenaru.

Liderul UNSR a mai spus că în Piaţa Universităţii sunt între 450 şi 500 de studenţi.

UPDATE: Protestul din municipiul Sibiu, la care au participat circa 2.500 de persoane, s-a încheiat, marţi seară, după ce manifestanţii au revenit în Piaţa Mare la finalul marşului prin oraş şi s-au împrăştiat, fără a se înregistra incidente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cu un sfert de oră înainte de ora 21.00, protestatarii de la Sibiu au încheiat marşul pe străzile oraşului, revenind în Piaţa Mare din municipiu.

Acolo, ei au mai stat câteva minute, continuând să scandeze diferite lozinci şi să înconjoare piaţa, iar în jurul orei 21.00 protestul s-a încheiat, manifestanţii împrăştiindu-se fără a se înregistra incidente.

Potrivit organizatorilor, acţiunea de protest va continua şi miercuri seară, de la ora 18.00.

UPDATE: Un bărbat asupra căruia jandarmii au găsit o armă albă a fost dus la Secţia 4 de Poliţie, a declarat, marţi seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.

“Încă o persoană, un bărbat, a fost dus la secţie pentru că avea la el o armă albă”, a spus Mariu Militaru.

Jandarmii au mai ridicat, marţi seară, din Piaţa Universităţii o persoană care avea asupra sa un spray iritant lacrimogen, aceasta fiind dusă tot la Secţia 4 de Poliţie.

UPDATE: Câteve sute de studenţi au venit, marţi seară, în Piaţa Universităţii, ei strigând “Au venit studenţii!, “Demisia”, “Solidaritate”, “Jos Băsescu”.

Studenţii din Grozăveşti şi Regie – care au venit în marş de pe strada Edgar Quinet, s-au oprit la gardurile amplasate în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură.

Aproximativ 450 de studenţi au ajuns, marţi seara, în Piaţa Universităţii, potrivit liderilor acestora.

Acţiuni de protest au loc marţi, pentru a cincea zi consecutiv, în Capitală.

La ora transmiterii acestei ştiri, aproximativ 1.500 de manifestanţi se află în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv, iar dacă situaţia o va impune, pot fi suplimentate forţele de ordine, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru.

În Capitală sunt aproximativ o mie de jandarmi, dar Ministerul de Interne are capacitatea operativă de a suplimenta numărul de jandarmi, în cazul în care va fi necesar, a spus Marius Militaru.

El a precizat că măsurile de control preventiv instituite luni seară vor continua şi marţi, acestea fiind legale.

Numărul ultraşilor care participă, marţi seară, la protestul din Piaţa Universităţii este mult mai mic decât cel din serile precedente, surse din Jandarmerie spunând că motivul ar fi acela că multora dintre cei ridicaţi, în urma evenimentelor din week-end, le-au fost făcute dosare penale.

Cei aproximativ o mie de manifestanţi din Piaţa Universităţii de marţi seara sunt împărţiţi în două grupuri relativ diferite.

Pe de-o parte, în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură s-au masat activiştii importantelor ONG-uri din România, alături de studenţi, elevi şi chiar profesori. Manifestaţia de aici pare condusă de Claudiu Cojocaru, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Sloganurile scandate la fântână îi vizează pe preşedinte, premier şi pe alţi lideri importanţi ai PDL, dar se referă, totodată, şi la chestiuni de substrat, de politică internă sau externă.

De partea cealaltă a Bulevardului Magheru, pe treptele Teatrului Naţional Bucureşti, se află masaţi revoluţionarii şi pensionarii, care s-au adunat aici încă de după-amiază. Mesajele scandate critică dictatura preşedintelui şi îndeamnă oamenii să se alăture protestului.

Numărul jandarmilor prezenţi în zonă este mai mic decât în seara precedentă, măsurile de precauţie luate de forţele de ordine fiind şi ele mai laxe.

UPDATE: Un protestatar a fost reţinut de către forţele de ordine, în Capitală, deoarece avea în posesie un spray paralizant.

UPDATE: Aproximativ cinci sute de persoane participă, marţi seară, în Piaţa Mare din Sibiu, la un nou miting antiguvernamental şi antiprezidenţial, iar unul dintre protestatari are o maimuţă de pluş şi o foaie pe care scrie “Cimpanzeul Băsescu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ cinci sute de persoane s-au strâns, marţi, în jurul orei 18.00, în Piaţa Mare din Sibiu şi scandează lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, cerând alegeri anticipate.

Unul dintre protestatari are o maimuţă de pluş, alături de care scrie pe o foaie “Cimpanzeul Băsescu”.

Protestatarii au steaguri tricolore, fluiere, precum şi o coroană de flori cu un mesaj pentru eroii Revoluţiei: “Nu veţi fi niciodată uitaţi”.

Mitingul este autorizat de către Primărie şi, potrivit autorizaţiei, protestatarii ar urma să plece într-un marş pe mai multe străzi din municipiul Sibiu.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu au anunţat că traseul marşului a fost schimbat pentru a se evita apropierea manifestanţilor de blocuri, după ce în timpul mitingului de luni seară un protestatar a fost rănit la cap de un ghiveci aruncat de la balconul unui bloc.

Prefectul de Sibiu, Horaţiu Răcuciu, a anunţat însă, marţi, într-o conferinţă de presă, că a stat de vorbă cu reprezentanţii organizatorilor acţiunii de protest şi este posibil ca aceştia să renunţe la marş, urmând să stea doar în Piaţa Mare din Sibiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii înconjoară piaţa centrală a municipiului Sibiu.

UPDATE: Peste o sută de persoane s-au adunat, marţi seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu, unii având pancarte cu mesaje precum “Vrem monarhia în România”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în jurul orei 18.00, şi scandează “Jos Băsescu”,” Jos Guvernul”, “Ăsta nu e preşedinte, că de şapte ani ne minte”, “Emil Boc şi gaşca lui, ruşinea Ardealului”.

Cei prezenţi în piaţă au pancarte pe care scrie “Vrem monarhia în România”, “Monarhia salvează România”, “Adevărul e aici, nu la televizor”.

Un protestatar are o pancartă cu fotografia preşedintelui Traian Băsescu, pe care scrie “Jos tiranul”.

Protestul nu este autorizat.

UPDATE: Aproximativ 200 de persoane participă, marţi seară, la al treilea miting antiprezidenţial şi antiguvernamental în Piaţa Revoluţiei din Arad, manifestanţii cerând alegeri anticipate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la protestul din Piaţa Revoluţiei din Arad scandează “Bucureşti, nu ceda, Aradu-i de partea ta”, “Voi vă remaniaţi, noi vă vrem plecaţi”, “Jos Guvernul”, “Jos Băsescu”.

Protestatarii spun că vor continua acţiunile la Arad pentru a cere Guvernului şi şefului statului să demisioneze, astfel încât să fie organizate alegeri anticipate.

Ca şi în serile precedente, printre manifestanţi se află şi lideri locali ai partidelor din opoziţie, lideri sindicali şi revoluţionari, care au steaguri şi pancarte.

Unele persoane ţin discursuri la un megafon, cerându-le arădenilor să vină în fiecare seară la proteste pentru a da un semnal manifestanţilor din Bucureşti că le sunt alături.

Pe un banner ţinut de câţiva tineri scria “PDL + USL = corupţie = jaf = hoţie”, iar la un moment dat un bărbat din mulţime s-a dus la ei şi le-a smuls bannerul din mâini, l-a mototolit şi l-a aruncat în coşul de gunoi. Atunci, mai mulţi tineri l-au huiduit şi l-au îmbrâncit pe bărbat, care s-a retras.

Întrebat de ce a smuls bannerul, bărbatul, care a spus că este membru al Partidului Poporului, a afirmat că mesajul inscripţionat pe acel banner nu îi reprezintă pe manifestanţi.

UPDATE: O parte dintre cei aproximativ 300 de protestatari braşoveni care au ajuns în faţa Primăriei Braşov au afişat un banner pe care scria: “PDL, USL egal aceeaşi mafie”, fapt ce a creat tensiuni între manifestanţi, care s-au huiduit reciproc, spiritele fiind calmate de către jandarmi.

Protestatarii care au adus bannerul respectiv i-au acuzat pe membrii partidelor din opoziţie prezenţi la protest, unii dintre ei purtând însemnele PNL, că vor să confişte acţiunile de protest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aceştia au fost nemulţumiţi că unii membri ai partidelor din opoziţie, în special din PNL, au venit la protest şi ar fi încercat să manipuleze mulţimea.

În schimb, liberalii s-au simţit jigniţi de banner-ul afişat şi au început să se huiduiască şi să se înjure reciproc, moment în care câţiva jandarmi au intervenit pentru a calma spiritele.

UPDATE: Cinci sindicate s-au alăturat protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală. Numărul persoanelor prezentel la miting a ajuns la 600.

UPDATE: Aproximativ 400 de persoane s-au adunat, marţi seară, în faţa Prefecturii Olt, din Slatina, pentru a protesta faţă de preşedintele Traian Băsescu şi a Guvernului, în timp ce la Craiova până la ora transmiterii axcestei ştiri s-au strâns la miting doar circa 30 de persoane, majoritatea pensionari.

Aproximativ 400 de slătineni s-au adunat, marţi, în faţa Prefecturii Olt, începând cu ora 17.00, fiind aşteptaţi de jandarmi, care au împrejmuit zona pentru a nu-i lăsa să pătrundă în instituţie, transmite corespondentul MEDIAFAX

Protestatarii sunt paşnici şi îşi arată simpatia faţă de jandarmi, scandând: “Jandarmii sunt cu noi”.

În schimb, scandează mesaje antiprezidenţiale şi antiguvernamentale: “Piticu şi chioru au distrus poporul!”, “Locul lui Băsescu, lângă Ceauşescu”, “Anticipate!”, “Noi murim de foame, tu cu ţâţe goale!”, “Ultima soluţie, înc-o revoluţie”, “Jos ciuma portocalie”, “Te ştim chior, dar nu şi surd când strigăm SMURD”.

În afară de pancarte, care conţin aceleaşi mesaje antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, protestatarii ţin în mână steaguri tricolore.

În schimb, la Craiova, până la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Prefecturii din municipiu s-au strâns, aproximativ 30 de persoane, majoritatea fiind pensionari.

UPDATE: Aproximativ 60 de persoane protestează, marţi, în faţa Prefecturii Galaţi, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului şi susţinând că întoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii nu rezolvă problemele pentru care au ieşit în stradă, astfel că nu vor înceta acţiunea.

Oamenii poartă pancarte pe care au scris mesaje, precum: “Jos Mafia”, “Jos Băsescu!”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deşi au aflat că Raed Arafat se va întoarce la Ministerul Sănătăţii, ei susţin că nu vor renunţa la proteste, pentru că nemulţumirile lor nu se referă doar la acest aspect.

“Într-un copac, când arunci o piatră zboară nişte vrăbii, dar după aia vin la loc. Mai bine să se taie tot copacul! Până nu va demisiona Băsescu şi Guvernul Boc nu vom renunţa la proteste”, a declarat unul dintre protestatari.

Organizatorii acţiunii de marţi sunt trei asociaţii de pensionari – Asociaţia Pensionarilor România 2007, Asociaţia Europensionarilor din România şi Asociaţia Renaşterea Pensionarilor 2010. Alături de pensionari se află şi câţiva tineri.

Protestul este autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00.

UPDATE: Aproximativ o sută de persoane s-au adunat, marţi, în jurul orei 17.00, în Piaţa Sfatului din Braşov, în cea de-a cincea zi de proteste la adresa Guvernului, ei cerând redenumirea Pieţei Sfatului în Piaţa Libertăţii, pe care o consideră “zonă liberă de portocaliu”

Preşedintele Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor “Braşov 21 Decembrie 1989″(ALRUE), Dorin Lazăr Maior, a prezentat, într-o conferinţă de presă, “Proclamaţia de la Braşov”, un document care a fost votat, luni seară, în plenul Consiliului Judeţean, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Consiliul Judeţean ia act de Proclamaţia de la Braşov prezentată şi îşi exprimă sprijinul faţă de revendicările cetăţenilor Braşovului cuprinse în aceasta”, se precizează în Hotărârea nr.1/16.01.2012 a CJ Braşov.

Prin “Proclamaţia de la Braşov”, care a fost semnată de câteva sute de persoane aflate, luni seară, în Piaţa Sfatului, protestatarii cer demiterea neîntârziată a Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate.

“Proclamaţia de la Braşov”, care cuprinde zece puncte, a fost citită în şedinţa de plen de luni, apoi a fost supusă la vot, aceasta fiind votată în unanimitate, prin ridicare de mâini, de toţi consilierii locali liberali şi social-democraţi, în timp ce consilierii democrat-liberali s-au abţinut.

În proclamaţie se cere demiterea neîntârziată a Guvernului Boc de către Parlamentul României, suspendarea imediată a preşedintelui Traian Băsescu, constituirea unui guvern de Uniune naţională condus de o personalitate marcantă a Opoziţiei naţionale, care să organizeze în cel mai scurt timp alegeri anticipate, parlamentare şi prezidenţiale şi tragerea la răspundere penală a “Axei Răului, Băsescu-Boc-Udrea, precum şi a celorlalţi guvernanţi şi lideri PDL-UDMR-UNPR”.

UPDATE: Aproximativ o mie de persoane protestează, marţi seară, în Piaţa Unirii din Focşani, oamenii aducând la miting cruci pe care scrie “Băsescu – 15.01.2012” şi o coroană cu pozele preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi ministrului Turismului, Elena Udrea, precum şi lumânări.

Oamenii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului Boc şi organizarea de alegeri anticipate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii poartă pancarte cu mesaje precum: “Jos Băsescu”, “Moarte dictatorului”, “Alegeri anticipate, nu comasate” şi scandează: “Demisia”, “Jos Băsescu”, “Jos Boc”, “Armata e cu noi”.

Manifestanţii au adus cruci pe care scrie “Băsescu – 15.01.2012” şi o coroană cu pozele preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi ministrului Turismului, Elena Udrea.

De asemenea, oamenii au aprins mai multe lumânări pe care le-au aşezat pe jos.

Printre protestatari se află studenţi, profesori şi pensionari.

—–

Sute de persoane s-au adunat din nou, marţi seara, în centrul Capitalei, pentru o nouă zi de proteste împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi Guvernului, în ciuda revenirii lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii. Protestatarii, care iniţial au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe fondatorul SMURD, spun că nu se lasă impresionaţi de decizia preşedintelui şi premierului de a-l invita pe Arafat să lucreze la un nou proiect de lege a Sănătăţii.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă