10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialGălăţenii au trecut cu bine de prima confruntare cu iarna

Gălăţenii au trecut cu bine de prima confruntare cu iarna

Edilii Galaţiului au depăşit fără mari probleme prima confruntare cu iarna 2012-2013. La ninsoarea abundentă care a început marţi seara, s-a adăugat, în cursul nopţii şi un viscol puternic, care a durat până ieri, la orele prânzului. În cursul nopţii au fost deszăpezite arterele principale, acţionându-se cu 28 de utilaje şi fiind folosite 260 de tone de material antiderapant, din care 16 tone de clorură de calciu, care a degivrat carosabilului pe principalele artere.

Viscolul deosebit de puternic din cursul nopţii a făcut ca, la orele dimineţii, în multe zone din oraş stratul de zăpadă să atingă grosimea de 40 de centimetri, de parcă nici nu s-ar fi făcut deszăpezire în cursul nopţii. „Şi mie îmi pare rău cum arătau străzile oraşului dimineaţă, mai ales că la ora 2.00, străzile erau foarte bune. După ce a pornit ninsoarea la 3.00-4.00, totul s-a acoperit la loc, de ai fi spus că nu s-a lucrat deloc toată noaptea. Dar s-a lucrat!”, a declarat primarul Marius Stan, care a mai adăugat că va suplimenta utilajele utilizate la deszăpezire. „Se va actiona cu un dispozitiv format din 5 sărăriţe, 15 tractoare dotate cu lame şi perii, 8 camioane, fiecare dotat cu lamă, 15 vole şi 2 autogredere, la care, pe masură ce principalele străzi vor fi deszăpezite, se vor adăuga şi 9 sărăriţe pentru străzile secundare şi 6 autofreze pentru trotuare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

O premieră este utilizarea frezelor pentru trotuare, cu ajutorul cărora în stratul de zăpadă de pe trotuare au fost degajate „alei” pentru traficul pietonal, pe care stratul de zăpadă era de 1-2 centimetri. Pentru a diminua cât mai mult numărul maşinilor aflate în trafic, lucru care să permită o mai mare eficienţă a operaţiunilor de deszăpezire, în cursul dimineţii primarul Marius Stan le-a solicitat conducătorilor auto ca pe cât posibil să îşi lase maşinile acasă şi să folosească, gratuit, pe tot parcursul zilei de ieri, mijloacele de transport în comun ale regiei Transurb SA.

Zeci de şcoli închise

Pe drumurile din judeţ se circula ieri în condiţii de iarnă. Au fost înregistrate trei blocaje în trafic, de scurtă durată, la intrarea în Galaţi, în zona Tirighina şi la Piscu şi la Independenţa, unde au derapat două tiruri, dar în scurt timp traficul a fost reluat. O situaţie dificilă a fost înregistrată în zona din nordul judeţului Galaţi, unde ieri dimineaţă, în zori, 10 sate componente ale comunelor Buciumeni, Nicoreşti şi Poiana, au rămas fără energie electrică după ce căderile masive de zăpadă au avariat 53 de transformatoare electrice. În jurul orei 9.00, avariile la reţeaua electrică fuseseră remediate şi a fost reluată furnizarea în 8 din cele zece localităţi. Din cele 440 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi au fost închise 63 de şcoli, din 19 comune, în care învaţă 4.892 de elevi. „E jale la noi, au băgat utilajul de deszăpezire în comună, zăpada are peste 35 de cm şi ninge încontinuu”, a declarat primarul din Poiana, Tudor Trofim.  

Următoarea provocare: temperaturi foarte scăzute

La întrunirea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Galaţiului le-a recomandat tuturor şefilor instituţiilor implicate în gestionarea situaţiilor de criză să grăbească intervenţiile, pentru că următoarea provocare va fi o scădere a temperaturilor până în jur de minus 20 de grade: „În cadrul şedinţei, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, a dispus maximă operativitate la intervenţii întrucât în zilele următoare se aşteaptă scăderea accentuată a temperaturilor, fapt ce va îngreuna operaţiunile de deszăpezire şi remediere a avariilor”, ne-a declarat directoarea cancelariei Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă