14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialFuziunea EADS-BAE se complică

Fuziunea EADS-BAE se complică

“Acţiunea specifică” pe care Franţa şi Germania ar urma să o deţină în ansamblul EADS-BAE a devenit o piedică în perfectarea acestei fuziuni considerată de importanţă vitală pentru Europa.

Într-un raport al comisiei afacerilor economice a Bundestagului, ministrul german al Economiei a afişat rezervele, mai bine zis ostilitatea faţă de proiectul fuziunii dintre cei doi actori europeni ai aeronauticii şi apărării, EADS şi BAE. Ministrul subliniază că garanţiile de menţinere a siturilor de producţie nu sunt ferme, iar valorizările EADS şi BAE ar trebui să ducă acţionarii primului să deţină 70% din viitorul grup şi nu 60% cum evocă proiectul. 

Iar „acţiunea specifică” pe care Franţa şi Germania ar urma să o deţină în ansamblul EADS-BAE riscă să fie pusă în discuţie de Curtea de justiţie europeană. Nu este sigur că raportul reflectă punctul de vedere al ansamblului guvernului, Peter Hintze, secretarul de stat în Ministerul Economiei însărcinat cu coordonarea afacerilor aeronautice fiind cunoscut pentru ostilitatea faţă de fuziune. El este calificat de Handelsblatt ca „principalul opozant” al lui Tom Enders, preşedintele EADS. Cancelarul german, Angela Merkel urmează să tranşeze problema, ţinând cont de avizul Parisului.

Cert este că de când au apărut în presă informaţii privind fuziunea celor doi coloşi, manevrele tergiversează. La mai puţin de 15 zile de la dezvăluirea unei apropieri între EADS, proprietara Airbus şi BAE Systems, campionul britanic al apărării, obstacolele se înmulţesc. Germania cere garanţii privind viitorul uzinelor pe solul său. Acţionarii privaţi – Daimler şi lagardere – au îngrijorări privind o afacere proastă în plan financiar, iar guvernul francez caută să-şi conserve influenţa asupra noului ansamblu, ceea ce britanicii nu doresc. Ca atare, la trei  săptămâni până la 10 octombrie, dată la care EADS şi BAE trebuie să spună dacă fu­zionează sau nu, nu există decât Tom Enders, care este convins că operaţiunea este  o „uniune perfectă”. Ar fi fost dacă ar fi continuat să se deruleze departe de indiscreţiile presei.

Ieri, surse Reuters precizau că EADS şi BAE Systems discută de o modificare a termenilor de schimb în favoarea unei ponderi mai mari pentru acţionarii EADS. 

Cele mai citite

Jucătorul străin cu al doilea cel mai mare număr de prezențe în tricoul FC Barcelona

Marc-André ter Stegen continuă să stabilească noi repere la FC Barcelona. În urma apariției sale în meciul cu Valencia, portarul se află pe locul...

Când ar putea veni ordonanța pentru Start-up Nation 2024

Ordonanța privind programul Start-up Nation 2024 este așteptată să fie aprobată de către Guvern după Sărbătorile de Paște. Se preconizează că din trimestrul trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă