-0.3 C
București
marți, 31 ianuarie 2023
AcasăSpecialFurtuna Nate s-a transformat în uragan în drum spre SUA

Furtuna Nate s-a transformat în uragan în drum spre SUA

Furtuna tropicală Nate, care se îndreaptă spre SUA, s-a transformat sâmbătă în uragan de categoria 1, după ce a provocat moartea a 28 de oameni și importante pagube în urma trecerii prin America centrală, relatează AFP.

"Nate s-a transformat în uragan", a anunțat în jurul orei 05.00 GMT Centrul național pentru uragane (NHC) al SUA, într-un moment în care fenomenul ciclonic se deplasa de-a lungul coastei caraibiene a Mexicului și se afla la circa 150 km nord de extremitatea occidentală a Cubei.
Uraganul este de categoria 1 din 5 pe scara Saffir-Simpson. Potrivit Serviciului meteorologic național din Mexic (SMN), Nate se deplasează cu 35 km/h, fiind însoțit de rafale de vânt de până la 150 km/h și ar urma să ajungă în SUA în primele ore ale zilei de duminică.
În Mexic, Carlos Joaquin, guvernatorul statului Quintana Roo, care include regiunea turistică Cancun, a suspendat cursurile în școli de vineri încă după-amiază, cerând populației "să nu lase garda jos" pentru că, deși Nate ar urma să nu ajungă deasupra Mexicului, ar putea provoca ploi puternice.
În anticiparea sosirii lui Nate în Golful Mexic, platformele petroliere și gaziere au fost evacuate.
Autoritățile din New Orleans, Louisiana, în sud-estul SUA, au impus o interdicție de circulație vineri după-amiază după ce s-au luat măsuri de evacuare obligatorie și voluntare în anumite zone de joasă altitudine, foarte vulnerabile la inundații.
"Amenințarea cea mai mare pentru noi nu este neapărat ploaia, ci vântul și valurile", a declarat primarul din New Orleans, Mitch Landrieu.
"Îi anticipăm impactul", a declarat guvernatorul din Lousiana, John Bel Edwards, care a decretat stare de urgență.
Sud-estul SUA a fost deja lovit puternic de două uragane puternice. Harvey a lovit Texas și Louisiana, provocând pagube materiale considerabile și moartea a 42 de oameni, în timp ce Irma, care a ajuns la categoria a 5-a după ce a traversat Antilele, s-a soldat cu 12 morți în Florida.

 

Cele mai citite

Ambasadarul ucrainean în Germania face presiuni pentru avioanele de luptă împotriva Rusiei

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a subliniat luni cât de importante sunt avioanele de luptă în războiul împotriva Rusiei, informează dpa. "Încă nu am...

Bogdan Aurescu: România va relua în 2023 misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice

România urmează să își reia, în 2023, participarea la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, a spus ministrul de Externe Bogdan Aurescu...
00:00:47

Blinken îl întâlnește pe președintele Sisi din Egipt, în timpul turneului din Orientul Mijlociu

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi și cu ministrul de externe Sameh Shoukry luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă