11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFun Race - cursa de Maraton, intre provocare si "fun race"

Fun Race – cursa de Maraton, intre provocare si “fun race”

Momentul victorios al trecerii liniei de sosire

» Jurnalistul galatean Cezar Amariei, care nu si-a propus neaparat un stil de viata "sportiv", a reusit ca printr-un exercitiu de vointa sa alerge Maratonul de la Budapesta.

Un galatean incheie 2009 cu satisfactia de a fi reusit o performanta la care nici nu se gandea in urma cu un an. Daca i-ar fi propus cineva sa participe la maraton si sa alerge cei 42,195 km i-ar fi raspuns ca glumeste. Jurnalistul Cezar Amariei, pe atunci corespondent Mediafax, ducea o viata normala. Renuntase la fumat de 3 ani, dar nu abordase stilul de viata "sportiv". Din lipsa de timp nu mergea "la sala", iar din cand in cand, iesea la o bere cu prietenii. Ideea de a participa la maraton i-a venit de la alt jurnalist, care relata pe blog cum a inceput sa se antreneze dupa sfaturile antrenorului Szolt Gyöngyössy si a alergat maratonul. Tinta lui Cezar a devenit Maratonul de la Budapesta, din octombrie, si in martie a renuntat la iesirile la bere cu prietenii si a inceput alergarile pe Faleza Dunarii. Pe 31 martie a parcurs prima oara 8 km, pe 1 aprilie a ajuns la 12 km, pe 12 aprilie la 18 km, iar pe 9 septembrie a trecut bariera parcurgerii a 23 de km. In mai a intrerupt alergarile, pentru o calatorie la Paris cu prietena sa, Isabela, iar pe 26 septembrie s-au casatorit. Urmatorul weekend l-au facut la Budapesta, la Maraton. In dimineata competitiei, inca se mai gandea ca si "semimaratonul" de 21 km ar fi o performanta. Apoi, cand a vazut ca majoritatea celor 4.000 de alergatori inscrisi in cursa sunt "oameni normali" i-a venit inima la loc: "Mi-a crescut moralul cand am vazut ca ceilalti competitori sunt oameni normali. Bineinteles ca erau si supersportivi, dar majoritatea erau oameni simpli, barbati de 70 de ani sau femei de 40. Cand vezi trei burtosi, care fumeaza si beau bere, te motiveaza", spune Amariei.

Secretele Maratonului

Cursele de maraton au reguli speciale. Fiecare alergator are un cip, prin care organizatorii inregistreaza timpii la care intra in cursa si trece linia de sosire, dar urmaresc si daca nu cumva "scurteaza" traseul. In urma plutonului a plecat o caravana oficiala, formata dintr-un autobuz si o ambulanta. Caravana parcurge cei 42,195 km in timpul standard de 5 ore si jumatate, iar alergatorii care sunt ajunsi de caravana sunt urcati in autobuz. Printre alergatorii din pluton se afla si "iepurasii". Sunt atleti care au un rol precis si functie de rol au agatate de echipament baloane colorate. Spre exemplu, cei care alergau cu viteza la care cursa putea fi terminata in 4 ore si jumatate aveau baloane verzi. Altii, cu alte viteze, avea baloane de alte culori. Alergatorul inscris in cursa isi putea alege tempoul si sa urmareasca "iepurasul" corespunzator.

Cursa
Cezar Amariei a plecat in cursa urmarind "iepurasii" cu baloane verzi. La km 17 a fost primul moment greu: "Se cam terminase benzina. Mi-am zis sa fac macar semimaratonul. Mai aveam 4 km. Am mai scazut tempoul, am trecut de km 21 si am ajuns la km 23. Am luat suc, banane si m-am asezat jos. Am vorbit cu sotia si mi-a spus ca ma asteapta la km 31. Dupa 5 minute am inceput din nou sa alerg, dar au inceput sa ma doara foarte tare muschii. Oboseala disparuse". S-a intalnit cu sotia la km 30, apoi la km 40. "Nu mai eram obosit, imi era clar ca o sa termin maratonul, dar imi era frica sa nu intervina vreun carcel. Apoi am trecut linia de sosire, mi-am auzit numele rostit in megafoane si mi-au pus medalia la gat", povesteste Cezar. A fost alergatorul cu numarul 1.964 care a terminat maratonul de la Budapesta. Timpul lui a fost 5 ore si 28 de minute. Ceasul arata 5.33, pentru ca plecase in cursa la minutul 5. In urma lui, au mai trecut linia de sosire 14 alergatori. Jumatate din cei care au luat startul nu au terminat cursa.

Fun race
Maratonul un este apanajul exclusiv al atletilor. In majoritatea capitalelor europene, inclusiv Bucurestiul, sunt organizate astfel de curse. La Maratonul de la Roma participa de 16.000 de competitori, dar la "cursa populara" de 4 km participa 80.000 de alergatori. O astfel de cursa are si o componenta "fun race". Un tip a alergat cursa de la Budapesta in cubul Rubik. Un barbat si o femeie, sot si sotie, alergau impreuna, costumati, el in cocos, ea in gaina. Altii au alergat Maratonul cu carucioare de hipermarket. "Fenomenul social din aceasta cursa m-a uimit. Am vazut lucruri incredibile. M-a impresionat un tip care alerga cu caruciorul in care era copilul sau. La un moment dat s-a oprit si i-a dat copilului sa manance cu biberonul, iar dupa ce au terminat, au plecat mai departe. Am terminat maratonul cam in acelasi timp", a adaugat Cezar Amariei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă