3.4 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
AcasăSpecialFumatul ar putea fi INTERZIS în spaţiile publice. Ce argumente dau medicii

Fumatul ar putea fi INTERZIS în spaţiile publice. Ce argumente dau medicii

Societatea Română de Pneumologie solicită adoptarea unor prevederi legislative prin care fumatul să fie interzis în spațiile publice închise, la locul de muncă, în parcuri, pe plaje, precum și în locurile de joacă pentru copii și în spațiile în care se practică sportul, a declarat joi președintele Societății, prof. dr. Florin Mihălțan, informează Agerpres. 

El a anunțat, într-o conferință de presă, că Societatea Română de Pneumologie cere ca prin adoptarea unui proiect de lege privind modificarea Legii antifumat punctele de comercializare a țigărilor să fie la cel puțin 200 de metri de școli și licee.

„Inițiativa legislativă începe să împlinească un an, aparține unor deputați”, a menționat Florin Mihălțan, care a afirmat că în condițiile în care în România peste 73% dintre adulți nu fumează și o bună parte dintre ei suferă și mor prematur prin boli cauzate de fumat se impune o lege protectivă față de expunerea la fum de țigară.

Potrivit acestuia, soluția spațiilor diferite pentru fumători și nefumători, complet nefuncțională în ultimii 7 ani, este „expresia unei discriminări și a afectării drepturilor și libertăților” prevăzute de Constituție.

Florin Mihălțan a spus că principalele cauze de deces în România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale față de 48% media Comunității Europene), cancerul și bolile respiratorii cronice, fumatul fiind responsabil de peste 80% dintre cazurile de bronhopenumopatie obstructivă cronică.

Cele mai citite

De ce se scumpește pâinea

De ce se scumpește pâinea este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români. Întrebarea este justificată în condițiile în care România...

Guvernul analizează criza sanitară produsă de Omicron

Guvernul analizează criza sanitară produsă de tulpina Omicron, cea mai nouă formă a virusului Covid. Discuția se poartă într-o ședință de urgență a Executivului,...

Incendiu puternic în Popești Leordeni. Arde un depozit pe șoseaua de centură

Un incendiu puternic în Popești Leordeni s-a declanșat în dimineața zilei de duminică, 5 decembrie 2021. Incendiul s-a declanșat înainte de ora 7 dimineața...
Ultima oră
Pe aceeași temă