13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFukushima vs Cernobâl – cât au costat cele două dezastre?

Fukushima vs Cernobâl – cât au costat cele două dezastre?

Japonia îşi revine încet după dezastrul din primăvara acestui an. Cutremurul urmat de tsunami, cele două fenomene care au decimat populaţia niponă, a avut urmări grave care se resimt chiar si acum la aproape jumătate de an de la eveniment.

Dezastrul cauzat de daunele aduse centralei de la Fukushima încă îşi lasă amprentele asupra japonezilor care trăiesc în fiecare zi cu teama de consecinţe. Mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că tragedia nucleară depăşeşte cu mult situaţia din 1986 de la Cernobâl şi că Japonia încă va mai avea de a face cu aproape un milion de morţi din cauza centralei de la Fukushima în timp ce organizaţiile susţin că situaţia este sub control. The Independent a realizat o comparaţie între cele două evenimente.

Economic:
Fukushima: Japonia estimează că suma de care au nevoie să reconstruiască oraşele şi să gestioneze criza nuclear se ridică la 188 miliarde de lire sterline.
Cernobâl: Costurile impuse de dezastrul de la Cernobâl este estimată la 144 miliarde lire.

Siguranţă:
Fukushima: angajaţii muncesc în centrală şi sunt expuşi la radiaţii de 250 milisieverţi.
Cernobâl: cei care au fost expuşi unor radiaţii de peste 350 msv au fost relocaţi. În majoritatea statelor doza anuală permisă pentru un muncitor în centrală este de 20msv. Doza permisă pentru cineva care locuieşte în proximitatea uzinei este de 1 msv/an.

Bilanţul morţilor
Fukushima: Doi muncitori au murit în centrală Unii oameni de ştiinţă estimează că numărul morţilor se va ridica la peste un million, ca urmare a cazurilor de cancer.
Cernobâl: Nu se cunoaşte un număr exact al morţilor de la Cernobâl, dar estimările Greenpeace spun că în ultimii 25 de ani au murit 200.000 de oameni ca urmare a bolilor cauzate de radiaţii.

Zona evacuată:
Fukushima: Oficialii de la Tokio au decis ca zona evacuată din jurul centralei să aibă o rază de 20 kilometri.
Cernobâl: Zona evacuată a fost iniţial de 30 de kilometri şi se menţine în jurul aceleiaţi valori şi 25 de ani mai târziu.

Compensări:
Fukushima: Acţiunile Tepco s-au ieftinit enorm de la dezastru, mai ales din cauza sumelor pe care compania va trebui să le achite: aproximativ 10.000 de lire de persoană.
Cernobâl: Victimele din Armenia, de exemplu, au primit aproximativ 6 lire de persoană în 1986

Ajutor internaţional:
Fukushima: ONU a anunţat că ajutorul oferit Japoniei se ridică la 95 milioane de dolari

Cernobâl: La 12 ani după dezastru, preşedintele ucrainean, Leonid Kuchma, încă aştepta ajutor internaţional.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă